Kako pozorni ste na to, kakšnim medijskim vsebinam je izpostavljen vaš otrok in kdaj? Gledanje televizije tik pred spanjem ni priporočljivo, pravijo strokovnjaki. Težave s spanjem so kot kaže veliko večje, če malček gleda televizijo zvečer ali če je izpostavljen nasilnim vsebinam kadarkoli čez dan.


družina gleda tv

Ameriški raziskovalci iz Seattla so preučili navade več kot 600 predšolskih otrok in ugotovili, da ti v povprečju gledajo televizijo po dobro uro na dan, od tega skoraj četrt ure po sedmi uri zvečer. Ugotovili so, da imajo še posebno tisti, ki majo televizijo v svoji sobi in jo gledajo več časa, tudi več težav s spanjem. In takih s težavami ni bilo malo, saj se je petina skoraj vsak dan v tednu soočila vsaj z eno od njih.

Največkrat je šlo za to, da niso mogli zaspati. Otrokom so se pogosto pojavljale tudi nočne more, hoja v spanju, zjutraj niso bili zbrani, čez dan pa so bili zaspani. Vsaka dodatna večerna ura gledanja televizije je globoko zmotila spanje ne glede na vsebino. Spanec pa kot kaže moti tudi gledanje nasilnih vsebin kadarkoli čez dan. Malčki, mlajši od petih let, so še posebno občutljivi na nasilje, tudi v risankah, saj še ne morejo razumeti vragolij, ki jih te prikazujejo, ter se jim morda zdijo enako nasilne kot dejansko nasilje.

Če pravi čas ugašate televizijo in ima malček še vedno težave s spanjem, si lahko pomagate tudi na katerega od spodaj naštetih načinov.


Otrok ne zaspi

Prebrali ste knjigico, ugasnili luč in … takoj ko ste obrnili hrbet – težava. Otrok je spet na nogah. Žejen je, rad bi še en objem za lahko noč ali pa kaj podobnega. Radi bi mu ustregli, ampak kako ga vendarle uspavati. Ste poskusili s plišasto živalico ali oddejico, ki bi mu delala družbo in bi jo povezoval le s spanjem (ki torej vedno ostane v posteljici)?

družina in spanje

Če je vašega malčka morda strah, mu dajte še orodje, s katerim bo odgnal namišljene pošasti iz omare ali izpod postelje, na primer posebno »čarobno žogo«, ki je pošasti ne marajo, ali kaj podobnega.

Poglejte še, kaj v sobi bi lahko otroka motilo, morda nočna lučka, ali pa svetloba od zunaj, ki dela čudne sence, in bo bolje, če zagrnete zaveso ali pa obrnete posteljo.

Razmislite tudi, ali otrok ne spi čez dan preveč ali pa premalo. Če gre popoldan spat za štiri ure, zagotovo ne bo zgodaj zvečer že zaspan. Po drugi strani pa je tudi preutrujen otrok hiperakiven. Poiskati je torej treba ravno pravo mero dnevnega počitka, da bo tudi ponoči mir.


Ponoči vstaja

Nekateri otroci se začnejo ponoči zbujati, na primer ko nehajo spati z dudo, in potem ne zaspijo, če jih ne pridete potolažit. S tem pa je konec tudi nočnega spanja staršev.

Morda lahko tudi tu na pomoč priskoči plišasta igrača ali odejica, ki jo otrok stiska k sebi in z njo zaspi, ponoči pa ga potem hitro potolaži, če se med spanjem zbudi. Če je namreč malček navajen, da zaspi v vašem naročju, bo to zahteval tudi sredi noči.

Pozneje, ko je malce starejši, lahko poskusite tudi s kakšno drobno nagrado za noč, ki jo uspe prebroditi, ne da bi vas zbudil.

Nočne more

Otroka so morda začele prebujati nočne more. Ponoči kriči, brca in se bojuje z namišljenimi sovražniki. Čeprav vas morda taki dogodki prestrašijo, se otrok nočnih mor zjutraj najverjetneje ne bo več spomnil. A kaj lahko kljub temu storimo, da jih preprečimo? Lahko poskusimo s kakšno pomirjujočo in sproščujočo večerno rutino. Čez dan skrbimo, da ne doživi preveč razburjenja. Če se nočne more dogajajo vsako noč ob istem času, ga lahko poskusite nekajkrat 30 minut prej prebuditi.


Smrčanje

Smrčanje zveni bolj kot neprijetnost kot zdravstvena težava, a včasih je lahko simptom motnje spanja, ki se imenuje obstruktivna apneja v spanju. Če deset odstotkov otrok smrči, pa le pri nekaterih med njimi to res pomeni zdravstveno težavo. A težava je, da ti otroci morda ne dobijo nujno potrebnega kakovostnega spanca, kar lahko vodi v razdražljivost in tudi učne težave. Če otrok smrči in je ponoči utrujen, zato ne bo odveč, če na to opozorite zdravnika. Morda je težavo mogoče odpraviti z odstranitvijo mandljev in nosnih izrastkov (polipi).

 

VEČ VSEBIN: