Ob rojstvu dojenčki v povprečju tehtajo približno 3500 gramov. To pomeni, da lahko dojenčkova teža, ki jo zdravniki štejejo kot zdravo, variira vse od 2500 gramov pa do dobrih 4 kilogramov. Tudi če je teža dojenčka ob rojstvu v mejah normale, začne mnoge starše že kmalu skrbeti, ali se teža dojenčka povečuje dovolj hitro.


Po eni strani je lahko tako razlog za skrb dilema, ali je teža dojenčka prenizka, po drugi strani pa lahko starše muči tudi vprašanje, ali se teža dojenčka morda povečuje prehitro, saj je lahko tudi čezmerna telesna teža povezana s številnimi zdravstvenimi tveganji. Kako torej vedeti, ali je naraščanje teže pri dojenčku v skladu z okvirnimi smernicami?

Teža dojenčka

Dejavnikih, od katerih je odvisna teža dojenčka

Najprej morate vedeti, da je teža dojenčka odvisna od številnih dejavnikov. Eden zelo pomembnih je teža staršev (tako ob rojstvu kot kasneje), obenem pa so pomemben dejavnik tudi prehranjevalne navade matere med nosečnostjo. Če nosečnica ni zaužila dovolj hranilnih snovi, je lahko dojenček nekoliko lažji in manjši od povprečja.

Teža dojenčka je povezana tudi z morebitnim nosečniškim diabetesom, starostjo nosečnice in spolom otroka. Pogosto je dojenčkova teža nekoliko nižja tudi v primeru, da gre za prvorojenca. Seveda pa je teža nižja tudi pri dvojčkih (trojčki, četvorčkih itn.). Tako je treba pri ocenjevanju tega, ali je teža dojenčka v okvirih normale, upoštevati različne dejavnike in se izogibati prehitrim zaključkom. Vaš otrok je lahko povsem zdrav, čeprav njegova oziroma njena teža ni takšna, kot bi pričakovali.


Izguba teže pri novorojenčkih

Starši morajo biti pripravljeni na to, da se teža dojenčka kmalu po porodu nekoliko zniža. To je nekaj povsem običajnega, zato je panika odveč. Načeloma dojenček po rojstvu izgubi približno 5– 10 odstotkov porodne teže. To je predvsem posledica izgube tekočine. Ker dojenčki sprva še ne potrebujejo veliko hrane, lahko traja nekaj dni, da se teža zopet dvigne na prvotno in se začne nato konstantno poviševati.

Redni pregledi vas bodo pomirili

Namesto da ugibate, ali je vaš otrok zdrav oziroma ali je njegova/njena teža v okvirih normalne, se o tem raje posvetujte s pediatrom. Po rojstvu so predvideni redni pregledi, v okviru katerih se nadzoruje tudi teža dojenčka, vendar pa se lahko v primeru zaskrbljenosti dogovorite za dodaten obisk. Pogosto domače tehtnice niso tako zanesljive in natančne, zato lahko povzročijo zmedo, čeprav teža našega malčka v resnici narašča v skladu s pričakovanji.

Naraščanje teže dojenčka

Za okvirno predstavo vam ponujamo še nekaj splošnih smernic. V povprečju se v prvih mesecih otrokovega življenja telesna teža vsak teden poviša za slabih 200 gramov. Postopoma se tedenski prirast zmanjšuje. Pri 6 mesecih je lahko tako teža dojenčka od približno 6 do 10 kilogramov. Vedeti morate tudi to, da so v povprečju deklice nekoliko lažje in manjše od dečkov. Teža dojenčka je lahko nekoliko višja tudi v primeru, da otroka ne dojite, ampak ga hranite po steklenički.

Upoštevati morate še obdobja pospešene rasti. Če bo imel otrok ves čas na voljo dovolj hrane, je skrb, da bi ostala teža po teh obdobjih prenizka, načeloma povsem odveč. Še enkrat pa poudarjamo, da se je v primeru kakršnih koli dvomov vsekakor smiselno posvetovati z otrokovim pediatrom.


VEČ VSEBIN: