Teža dojenčka lahko mnogim staršem povzroči kar precej preglavic. Če teža dojenčka narašča prepočasi, je to pogosto znak za alarm, podobno problematično pa je lahko tudi prehitro povečevanje dojenčkove telesne teže. Kaj torej storiti v takšnih primerih?


Teža dojenčka je zagotovo nekaj, kar si zasluži posebno pozornost, saj lahko prevelika odstopanja zelo hitro privedejo do resnih težav. Če se torej težave s prehitrim ali prepočasnim naraščanjem dojenčkove teže pojavljajo dlje časa, morate vsekakor čim prej do pediatra. Pri manjših odstopanjih pa lahko poskusite najprej preveriti, ali lahko morda sami naredite nekaj za hitro izboljšanje situacije.

Teža dojenčka

 

Ukrepi, kadar je teža dojenčka prenizka/narašča prepočasi

V primeru da se dojenčkova teža ne povečuje v skladu z okvirnimi smernicami, je prvo vprašanje, ki si ga morate zastaviti, zagotovo to, ali otroka hranite dovolj pogosto. Poskusite lahko celo z malo pogostejšim hranjenjem od običajnega, med posameznimi obroki pa naj ne minejo več kot 3 ure. Dobro se je tudi prepričati, ali dojenček res popolnoma izsesa mleko iz posamezne dojke. Pogosto namreč mleko z najvišjo vsebnostjo maščob izteče šele proti koncu. Načeloma velja, da naj bi hranjenje na prvi dojki potekalo od 10 do 15 minut, preden zamenjate stran.

Nekateri dojenčki imajo lahko tudi težave s samo metodo sesanja, zato njihova teža ne narašča tako hitro, kot bi morala. V takšnih situacijah je smiselno preizkusiti tudi stekleničko. Svetujemo vam sicer, da nad dojenjem ne obupate prehitro, če steklenička ni res nujna. Dojenček, ki se privadi na stekleničko, bo namreč le stežka še sprejel naravno obliko hranjenja. Pozorni pa morate biti tudi na to, ali ni morda otrokovo počasno pridobivanje teže posledica tega, da je vaša količina mleka prenizka. To je lahko povezano z različnimi vzroki, na primer spanjem na trebuhu, med katerim se ustvari prevelik pritisk na prsi, stresom, neustrezno prehrano, pomanjkanjem tekočine ali spanja ipd.


Vsekakor je smiselno, da poskušate poiskati pravi razlog za morebitne težave in ga odpravite. To ne bo koristilo le otroku in njegovi oziroma njeni teži, ampak tudi vam.

Kaj pa če otrok pridobiva kilograme prehitro?

Na prvi pogled se zdi previsoka telesna teža dojenčka manjši problem od prenizke. To sicer v osnovi drži, saj je nenavadno hitro povišanje teže pri dojenčku pogosto povezano tudi z zelo hitro rastjo. Vendar pa tudi previsoka telesna teža ni povsem neproblematična, zato je smiselno poskusiti z določenimi ukrepi. Če je edina oblika hranjenja otroka dojenje, potem je nevarnost, da dobi preveč hrane, precej majhna. Malce več previdnosti zahteva hranjenje po steklenički oziroma z nadomestki materinega mleka. Tako morate biti pozorni na znake, ki kažejo na to, da je dojenček že sit. Takrat otroka ne smete več siliti s pitjem.

Takšni znaki so zapiranje ustnic, daljši premor med sesanjem mleka in obračanje glavice proč. Prisluhnite otrokovim potrebam, čeprav jih še ne zna izraziti z besedami, in spoštujte njegove oziroma njene telesne odzive. Zagotovo bodo tako tudi težave s težo že kmalu preteklost.

VEČ VSEBIN: