Mnoge doječe mame skrbi, da bi ostale brez mleka oziroma da količina mleka ne bi zadostovala otrokovim potrebam. Na srečo obstaja nekaj zelo preprostih metod za povečanje količine mleka. Če boste sledili nasvetom, ki jih objavljamo v nadaljevanju, so vse skrbi odveč.


Pogostejše dojenje pomeni več mleka

Priporočamo vam, da ne preskočite dojenja, če to ni zares neizogibno. Načeloma namreč velja, da redno dojenje pomeni tudi zadostne količine mleka. Če pogosto preskočite dojenje, se lahko tvorba mleka zmanjša. Tudi če dojenje zaradi določenih razlogov ni možno, je dobro, da mleko izčrpate. Za marsikatero novopečeno mamo je sicer lahko pogosto dojenje zelo naporno, zato poskrbite, da si boste vzeli dovolj časa za počitek.

Ne pozabite menjati strani

Med dojenjem ne pozabite na menjavo strani oziroma dojk. Ko opazite, da otrok začenja izgubljati zanimanje ali celo zaspi, je vsekakor skrajni čas za menjavo. S tem boste tudi preprečili, da bi se količina mleka pri posamezni dojki močno zmanjšala.

Previdno pri izbiri nedrčka

Nošnja pretesnega nedrčka je lahko še posebej problematična v obdobju dojenja. Takšen nedrček namreč stisne vaše dojke, kar lahko privede do težav, povezanih s količino mleka oziroma z močno oteženim procesom dojenja (upočasnjeno izcejanje mleka ipd.). Svetujemo vam, da uporabljate nedrčke, ki so narejeni posebej za doječe matere.


Pripravite si skodelico ovsenih kosmičev

Živilo, ki ga je med obdobjem dojenja še posebej priporočljivo uživati, so ovseni kosmiči. Razlog za to je, da ovseni kosmiči mnogim ženskam pomagajo povečati količino mleka. Ovsene kosmiče lahko zaužijete v različnih jedeh, na primer v ovseni kaši ali pa iz njih pripravite zdrave piškote. Če boste dan začeli z ovsenimi kosmiči, je možnost za različne težave med dojenjem mnogo manjša.

VEČ VSEBIN: