Če predolgo in preveč obremenjujemo sklepe in hrbtenico, se pojavijo bolečine in drugi neprijetni občutki, povezani z raznimi bolezenskimi stanji. Ko je bolezen že dovolj napredovala, smo za ublažitev marsikdaj pripravljeni narediti marsikaj. Kot so se motnje leta in leta počasi vraščale v tkiva, je tudi za okrevanje potreben postopen preporod. Pri zelo oslabelih tkivih s kritično zmanjšano sposobnostjo obnove je možno znatno olajšanje, ne pa več povsem ozdravljenje.


hrbtenica in sklepi

Po naši zunanji drži je moč sklepati o notranji drži. Ali smo pokončni ali sključeni, ali so ramena povešena ali visoko dvignjena, vse to kaže, kako nam je pri duši. V življenju se lotevamo raznih nalog in iščemo svojo pot. Nemalokrat je naporna, polna izzivov in obremenitev. V prostem času, ki nam je na voljo, pa se predajamo iskanju zadovoljstev in psihofizičnih ugodij. Visok nivo zavedanja je potreben za sprotno pravilno ukrepanje, ki nevtralizira nastala neravnotežja, ki se zrcalijo v nelagodjih v določenih delih telesa ter kasneje v bolečinah in boleznih.

Napetosti v hrbtenici

Hrbtenico sestavlja 33 vretenc: 7 vratnih,12 prsnih, 5 ledvenih, 5 zraščenih križnih vretenc in 4 zraščena vretenca trtice. Vsako posamezno vretence sestavljajo jedro, hrbet in sklepi. Po sredini vretenc teče hrbtenjača, iz odprtin med dvema vretencema pa izstopajo živci. Posamezna vretenca so povezana z gobastimi hrustančastimi ploščicami, ki delujejo kot vzmet, blažijo pritiske in omogočajo gibanje hrbtenice. Sklepe obdajajo vezi, na katere so pripete mišice. Bolečine in napetosti lahko nastanejo kjerkoli na teh mestih: vretence, medvretenčna ploščica, sklepni živci, vezi, mišice.

Dlje časa trajajoča enolična drža, ki je leta ne uravnotežamo z gibi in pozami v nasprotnih smereh, lahko poškoduje medvretenčno ploščico, pritiska na živec ali pa zateguje mišice in kite ter povzroča boleče vozle.


Za razbremenitev napetosti in bolečin vratnega, prsnega in ledvenega dela hrbtenice razgibajmo vsakega od teh treh delov v vseh štirih smereh: naprej, nazaj, levo in desno. Zadržimo položaje, v katerih je izbran del hrbtenice ravno v nasprotni legi kot pri sedenju v pisarni, avtomobilu ali pred televizijo. Odlične za to so jogijske vaje ali vaje orientalskega plesa. Skrbijo za vsestransko razgibanost vseh treh delov hrbtenice. Plavanje in tople kopeli odlično razbremenjujejo ne le mišice in sklepe, temveč tudi duševno sproščajo.

Psihični vzroki

Kronične bolečine hrbtenice pogosto nastajajo s prvotnim vzrokom na psihični osnovi. Področja, kjer se v življenju predolgo, brez prekinitev in preveč ozko usmerjeno ženemo, lahko pustijo posledice na delih telesa, ki so s tem preobremenjeni. Razmislimo, kaj lahko spremenimo. Morda ne moremo zamenjati službe in okolja, lahko pa vplivamo na nekatere trenutke, ki so odvisni zgolj od nas samih. Nihče nam ne more preprečiti, da naredimo nekaj zase, da gremo na zrak, se razhodimo, sprostimo, plavamo, plešemo, telovadimo, se znebimo nekaj kilogramov, razstrupljamo telo z naravno hrano, ki ni industrijsko pridelana, se izogibamo mleku ter namesto nezdravih sladkarij uživamo sadne zavitke z veliko cimeta namesto sladkorja. Četudi je urnik tedna še tako poln poslovnih in privatnih obveznosti, se najde čas. Vprašanje je, ali ga zapravimo za svoje manj zdrave razvade ali pa naredimo nekaj novega in zdravega. Pri vsaki stvari je potrebno za začetku veliko aktivacijske energije. Energija se razporeja glede na stopnjo zavesti. Ko se nečesa zavedamo, je nenadoma tu dovolj energije za sprovedbo željenega. Da se preko zavedanja prelije v dejanja, je treba o stvari dovolj razmišljati, na tej osnovi jo začenjamo vse bolj čutiti, kar čutimo pa itak delamo. Ko dovolj močno čutimo, da je treba narediti spremembo ter premagati tudi lenost in zastalost, to spontano tudi naredimo.

Če bi v mladih letih zares vedeli, da bomo v srednjih ali poznih letih dneve in noči trpeli bolečine v hrbtenici in sklepih zaradi nezdravih razvad s hrano, premalo gibanja in nepravilne drže, bi verjetno kaj ukrepali. Tako pa se oprimemo izgovora “saj je vse v redu tudi tako” in delamo naprej po starem.

Glavni vzrok za težave s sklepi in hrbtenico so razni stresi in pritiski, ki se sčasoma zrcalijo tudi v telesni preobremenitvi, ter nizka stopnja zavedanja vrednosti kvalitetnejšega in bolj uravnoteženega življenja.


Artroza

Artroza ali obraba napada predvsem kolena in kolčne sklepe. Najprej je opazna zaradi škrtanja pri gibanju ter občutka, da nekaj tiči v sklepu in ga drgne, kasneje pa pride do bolečin in otekanja. Bolečine so močnejše ob začetku gibanja ali po daljšem počitku, ko pa se nekaj časa gibamo, so znosnejše. Postopoma se zmanjša gibljivost sklepa.

Hrustanec oskrbujejo sklepna maziva v notranjosti sklepa. Hrustanec namreč nima svoje lastne oskrbe s krvjo, zato je možnost okrevanja po poškodbah dokaj otežena. Primarna artroza nastaja zaradi degenerativnih sprememb v procesu staranja, ko je v telesu preveč prostih radikalov in premalo antioksidantov (antioksidantni vitamini so C, E, B in drugi ter negativni ioni v zraku), ki varujejo celice. Pojavi se zaradi prevelike telesne teže in drugih preobremenitev zaradi dela in športa. Sekundarna artroza pa nastane zaradi prirojenih nepravilnosti v sklepih, kot posledica poškodb, bolezni (na primer revme ali sladkorne bolezni).

Pri težavah z artrozo potrebuje telo več kalcija (na primer iz rdeče pese) in vitaminov C, E, B1, B6 in B12, ki se nahajajo v sadju in polnozrnatih izdelkih. Žlička suhega pivskega kvasa v decilitru vode na dan (na tešče ali kadarkoli tekom dneva) izdatno oskrbi telo s potrebnimi minerali in B ter ostalimi vitamini. Zdravilno zelišče repuš zavira bolečine in vnetja in ne povzroča stranskih učinkov. Ribe, bogate z omega 3 nenasičenimi maščobnimi kislinami (skuše, lososi in slaniki), so pri vseh revmatičnih vnetjih blažilec bolečin. Od rib je neprimerna le jegulja, ki vsebuje preveč arahidonske kisline, iz katere so zgrajeni posredniki vnetij, odgovorni za nastanek bolečin.

Aromatična olja kot so rožmarin, majaron in sivka (že nekaj kapljic v razmerju 1:1:1) na vročem obkladku, ki se ga ovije okoli bolečega sklepa vsak dan za okoli 10 minut, povečajo lokalno prekrvavitev skozi koži. Z vdihavanjem teh olj skozi nos pa se ublažijo bolečine. V trenutkih bolečih napadov artroze pa boleče dele hladimo 10 do 20 minut z ledenimi kockami, zavitimi v brisačo, nato kožo 10 do 15 minut segrevamo in spet hladimo. Na tak način se sproži prekrvavitev in olajšajo se hude akutne bolečine.


Revmatizem

Na splošno označuje revmatizem mnoge kronične bolečine v sklepih in hrbtenici. Revmatizem je povezan s čezmerno kislostjo telesa. Zaradi nakopičenih strupov ima organizem težave s presnovo. Pojavljajo se vnetja kosti in okužbe z mikroorganizmi. Revmatizem je lahko tudi posledica povečanega protina v telesu. Spremembe zaradi vnetja napadejo najprej sklepno ovojnico, nato pride vnetje do sklepnega hrustanca ter do kosti, ki se deformirajo. Pri revmatizmu zelo pomaga toplota. Za vročo kopel iz brezovega lubja za 10 minut zavremo pest brezovega lubja v 2 litra vode in precedimo. Kopel iz smrekovih iglic pa pripravimo iz treh pesti iglic, ki jih za 15 minut prevremo v 2 litrih vode. Po kopeli se uležemo v posteljo in počivamo.

Vse, kar odpravlja prekomerno kislost telesa, ugodno deluje na lajšanje revmatičnih težav. Odlična je zelena glavnata zelenjava ter ajda, proso (ne pšenica) s čim manj mesa in umetne hrane z industrijskimi dodatki. Uživajmo čimveč antioksidantov, se izpostavljajmo svežemu zraku v naravi, kjer je obilica negativnih ionov ter postavimo v svoj dom ionizator, ki bo vzpostavil zdravo ionsko ravnovesje. Razstrupimo se s sadjem in zelenjavo, uživajmo hladno stiskano olivno olje namesto nezdravih maščob. Za presnovo je odličen ingver. Narezan na kolobarčke, zabeljen z olivnim oljem in potresen z zeliščno soljo lahko nadomesti nezdrave industrijske namaze za zajtrk ali malico. Česen in čebula razstrupljata telo, čistita črevesje in delujeta protibakterijsko in protivnetno. Na isti način ju lahko uporabljamo z olivnim oljem in zeliščno soljo, svoje zdravilne moči pa ne izgubita pri dušenju in kuhanju. Limonin, oranžin in grenivkin sok globinsko razstruplja telo (pred ožemanjem jih dobro umijemo) in skrbi za gibkost kit in vezi.

Z revmatizmom obolevajo predvsem občutljivi in nemirni ljudje, izpostavljeni močnemu kroničnemu stresu,  ki se izogibajo nasprotovanjem in imajo radi bolj okolje, ki jih z lahkoto sprejema. Počitek, toplota in meditacija so zelo blagodejni v teh primerih. Z razstrupljanjem telesa pa se v telesu prebudi nova moč, povrneta se volja in namen za prave stvari, kar na psihofizični osnovi odpravlja bolezen.

Nerina Darman

VEČ VSEBIN: