Tajski boks oziroma Muay Thai je tajski nacionalni šport, ki ima svoje korenine v bojevanju in zaščiti tajskega naroda pred napadalci. Prvotno so se ga namreč posluževali vojaki, ki so v primeru razorožitve potrebovali dodatno možnost obrambe z uporabo zgolj svojega telesa. Urili so se v različnih tehnikah, mnoge od njih so se ohranile vse do danes. Sodobna oblika tajskega boksa, se je razvila v zgodnjem 20. stoletju, ko so prvotne povoje na rokah zamenjale usnjene rokavice, obdržala pa so se pravila, ki dovoljujejo udarce z nogami, koleni, pestmi in komolci ter držanje, porivanje in metanje nasprotnika. Uporaba kolen in komolcev ter to, da so dovoljeni tudi udarci pod pasom so atributi, ki ločujejo tajski boks od drugih borilnih veščin. Je tako rekreativni šport kot zelo učinkovita oblika samoobrambe, z njim pa se lahko začnejo ukvarjati vsi, ne glede na spol, starost ali predhodno fizično pripravljenost. Trening tajskega boksa krepi telo in duha, z rednimi vadbami se namreč izboljša fizična kondicija, fleksibilnost telesa, hitrost, koncentracija, odličen pa je tudi za sproščanje  stresa in dvig samozavesti.


Tajski boks
Tina Sinjur

Sama sem se s tajskim boksom začela ukvarjati pred dobrimi tremi leti, ko sem po prihodu iz študijske izmenjave želela poizkusiti nekaj novega. Ob študiju se namreč hitro pozabi na rekreacijo in ker so me borilni športi vedno zanimali sem se udeležila uvodnega treninga v ljubljanskem klubu Khun Kao. Prvi treningi so bili nekoliko naporni in ravno kakor sem želela, nekaj povsem novega. V uri in pol vadbe je bilo vključeno ogrevanje, raztezanje, tehnični trening ter vaje za moč in kondicijo. Kljub temu, da se posameznik vseh tehnik ne more naučiti brez veliko trdega dela, me je opazovanje izkušenejših članov kluba med sparingom dokončno prepričalo, da je to šport zame. Sčasoma sem se ob spodbudi trenerja odločila, da svoje znanje preizkusim tudi v ringu. Svojo prvo borbo na Ptuju sem zaključila z zmago. S tem sem pridobila dodatno motivacijo za treninge, kar mi je omogočilo da sem se v zadnjih dveh letih udeležila več tekem tako doma, kot v tujini.

Svojo študijsko pot počasi zaključujem in tako sem letos dobila edinstveno priložnost, da zastopam Slovenijo na Univerzitetnem svetovnem prvenstvu v tajskem boksu. Potekalo je na Tajskem in sicer v obmorskem mestu Pattaya. Pred samim začetkom turnirja smo se z ekipo udeležili priprav v eni od lokalnih telovadnic, kjer smo s pomočjo odličnih trenerjev pilili tehniko. Priprave pred turnirjem so bile pomembne tudi zaradi prilagoditve na tamkajšnje podnebne razmere, ki so zaradi visokih temperatur in visoke zračne vlažnosti predstavljale še dodaten izziv. Na turnirju sem zasedla tretje mesto, premoč pa sem morala po srčni borbi žal priznati izkušenejši ruski tekmovalki. Sama udeležba na turnirju svetovnega formata mi je bila v veliko veselje, pomeni pa tudi dragoceno izkušnjo na nadaljni poti, saj so izkušnje iz ringa ključnega pomena za napredovanje v tem športu.

Tajski boks je v tujini vedno bolj priljubljen, njegova priljubljenost pa se še dodatno stopnjuje zaradi nedavne uvrstitve med olimpijske športe. Upam, da se bo ta trend nadaljeval tudi v slovenskem prostoru.


Tina Sinjur

Komentiraj

Ne zamudite zanimivih vsebin: