Trebušna gripa (gastroenteritis) je pri otrocih zelo pogost pojav. Podatki kažejo, da naj bi bila trebušna gripa celo druga najpogostejša bolezen pri otrocih, takoj za okužbami dihal, kamor denimo sodi prehlad. Kljub imenu trebušna gripa ni povezana s klasično gripo, saj gre v tem primeru za okužbo prebavil.


Trebušna gripa pri otrocih

Čeprav je trebušna gripa precej neprijetna, še posebej za otroke, pa načeloma ni nevarna. Večinoma jo povzročajo virusi, v nekaterih primerih pa tudi bakterije, na primer salmonela. Trebušna gripa pri otrocih je zelo pogosta predvsem zaradi dejstva, da otroški imunski sistem še ni docela razvit, zato se včasih težko brani pred škodljivimi organizmi. To je torej nekaj osnovnih informacij o trebušni gripi pri otrocih, ki jih je dobro poznati. V nadaljevanju pa vas čaka še nekaj pomembnih podrobnosti …

Rotavirusi in trebušna gripa

Med najpogostejše viruse, ki povzročajo trebušno gripo, sodijo rotavirusi, proti katerim pa se je danes možno cepiti. Največ verjetnosti za okužbo z rotavirusi in s tem za trebušno gripo pri otrocih obstaja v zimskem času. Tveganje je še posebej visoko, če je vaš otrok pogosto v stiku z vrstniki, čemur pa se je pri tistih otrocih, ki obiskujejo vrtec oziroma šolo, seveda praktično nemogoče izogniti. Rotavirus se zelo hitro prenaša, zato pride v vrtčevskih skupinah pogosto do nekakšnih »epidemij« trebušne gripe – ko zboli eden izmed otrok, hitro zbolijo tudi vsi drugi, nemalokrat celo vzgojiteljice.

Najbolj tipični simptomi trebušne gripe

Sumite, da je vaš otrok zbolel za trebušno gripo? Med najbolj prepoznavne simptome sodijo zelo intenzivno bruhanje, diareja, zmanjšan apetit, povišana telesna temperatura, huda utrujenost in razdražljivost. Malce starejši otroci, ki zbolijo za trebušno gripo, se pogosto pritožujejo tudi zaradi trebušnih krčev, bolečin v mišicah in zaradi glavobolov.


Običajno se simptomi pojavijo v obdobju od 1 do 3 dni od stika z organizmi, ki povzročajo okužbo. Trebušna gripa običajno traja do 10 dni. Glavna težava pri trebušni gripi sicer niso simptomi sami po sebi, čeprav so seveda lahko zelo neprijetni, ampak tveganje za dehidracijo. Tako morate paziti, da bo otrok zaužil dovolj tekočine.

Kako, kdaj in kje lahko pride do okužbe?

Organizmi, ki povzročajo trebušno gripo, se zelo hitro prenašajo. Kot smo že omenili, je stik z drugimi otroki najpogostejša pot za okužbo. Virusi lahko na igračah ali oblačili preživijo celo več dni. Če je trebušna gripa posledica bakterij ali parazitov, lahko do okužbe pride tudi zaradi uživanja okužene hrane ali vode. Tako mnogi otroci zbolijo za trebušno gripo tudi na počitnicah.

Trebušna gripa se relativno enostavno širi tudi zaradi dejstva, da otroci sprva ne kažejo zelo očitnih simptomov, četudi so že okuženi. Poleg tega pa lahko na otroke viruse prenesejo tudi odrasli, ki imajo močnejši imunski sistem, zato sicer ne zbolijo, ampak lahko nastopajo v vlogi prenašalcev.

Da bi zmanjšali možnosti za prenašanje, je pomembna dobra higiena, predvsem redno in temeljito umivanje rok. Seveda je nujno tudi, da otroke čim prej naučite, kakšen je postopek pravilnega umivanja rok. Medtem ko lahko s skrbjo za ustrezno higieno zmanjšate možnosti za okužbo, pa tega žal v celoti ne morete preprečiti.


Zdravljenje oziroma lajšanje simptomov

Ob simptomih, ki smo jih opisali, je pomembno, da se z otrokom čim prej odpravite do zdravnika. Ta bo lahko potrdil ali ovrgel diagnozo. Če ugotovi, da je trebušna gripa posledica okužbe z določenimi bakterijami, lahko otroku predpiše tudi antibiotike. Kadar pa gre za virusno okužbo, je najboljše zdravilo čas. Opozorili smo že, da morate biti pozorni predvsem na to, da ne pride do dehidracije, saj lahko otroci zaradi trebušne gripe izgubijo ogromno tekočine (bruhanje, driska ipd.). Pri dojenčkih seveda to pomeni dodatne količine mleka. Otroci s trebušno gripo mleko običajno dobro prenašajo, saj vsebuje mleko protitelesa, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema.

Pri starejših otrocih lahko za priporočila glede najprimernejših napitkov zaprosite tudi zdravnika – ni namreč pomembno le nadomeščanje tekočine, ampak tudi mineralov in drugih za telo nujnih snovi. Otroku redno ponujajte manjše količine tekočine, torej ne vsega naenkrat. Ko se slabost nekoliko poleže, lahko otroku počasi ponudite tudi lahko hrano, enostavno za prebavo (na primer riž, kuhan na vodi, nezabeljen krompir, prepečenec ipd.). Po drugi strani pa se izogibajte mastnim in sladkim živilom, tudi če otrok ne bruha več oziroma nima več driske.

Če trebušno gripo spremlja tudi vročina, lahko, po posvetu z zdravnikom, uporabite tudi zdravila za zniževanje telesne temperature, ki lahko otroku pomagajo tudi pri lajšanju bolečin. Otrok pa naj ima na voljo predvsem dovolj časa in miru za počitek, saj je to eden najpomembnejših ukrepov za hitro in uspešno okrevanje.

VEČ VSEBIN: