Je vaš otrok nadpovprečno trmast, zato počasi izgubljate živce? Vzgoja otrok, ki so zelo trmoglavi, je sicer res izjemno naporna, vendar pa na srečo obstaja kar nekaj zelo učinkovitih metod, ki vam lahko pri tem pomagajo. Neposredni ukazi pri trmastih otrocih običajno niso najbolj učinkoviti, zato morate biti malce bolj zviti.


Trmast otrok

Namesto kričanja ali prošenj raje preizkusite spodnje trike, ki vam bodo pomagali doseči, kar želite, brez nepotrebnega vznemirjanja. Običajno ni potrebno veliko, da tudi najbolj trmast otrok začuti, da je upoštevan, zato potreba po izpadih izgine. Podajamo vam nekaj predlogov za različna področja oziroma situacije, v katerih otroci najpogosteje izražajo svojo trmo.

Sodelovanje pri hišnih opravilih

V mnogih družinah je čas, ko je treba pospraviti igrače, najbolj napet del dneva. Trmasti otroci se poskušajo za vsako ceno izogniti temu opravilu, zato starši velikokrat igrače enostavno pospravijo sami, saj nimajo energije za nadaljnje prepire z otrokom. Podobno velja za številna druga hišna opravila. Kaj so torej možne rešitve?

Pri mlajših otrocih je večinoma zelo učinkovito, če hišna opravila spremenite v igro. Nastavite alarm, otrok pa naj poskuša prehiteti alarm in »zmagati«. Trmaste otroke namreč običajno zelo pritegnejo igre in izzivi. Tako so lahko zelo učinkovite tudi razpredelnice s popisom opravil, ki jih je otrok uspešno opravil, točkovanja, zbiranje nalepk ipd. Otroka lahko tudi vprašate, ali bi bil vaš posebni pomočnik, namesto da mu enostavno ukažete, da mora nekaj narediti. Tako bo imel večji občutek vključenosti in enakovrednosti. Pri trmastih otrocih je namreč pogosta težava, da se upirajo zaradi občutka podrejenosti.


Izjemno moč pa ima lahko tudi drugačna perspektiva za izražanje iste vsebine. Poskušajte zamenjati grožnje s spodbudami. Namesto da na primer otroku rečete, da ne greste na igrišče, dokler ne naredi nečesa, raje recite, da greste na igrišče takoj, ko naredi tisto, kar se od njega pričakuje. Morda se vam zdi sicer sprememba nepomembna, vendar bo otrok hitro začutil drugačen odnos.

Odhod v posteljo in spanje

Otroci so lahko izjemno trmasti tudi takrat, ko pride čas za spanje. Namesto da vsak večer z besedami opozarjate, da se približuje čas za pripravo za spanje, poskusite ob isti uri zavrteti sproščujočo glasbo, ki bo otroke počasi umirila in v njih vzbudila željo po spanju. Tudi pri pripravah na spanje je pomembno, da otroku ne odvzamete povsem občutka nadzora nad situacijo. Vprašate ga lahko na primer, ali se želi sam preobleči v pižamo ali želi pri tem vašo pomoč. Tako boste omejili možnosti, ki jih ima na voljo, in ne boste odstopili od tega, da je čas za preoblačenje, kljub temu pa bo imel otrok nekaj možnosti izbire. Otroka lahko denimo vprašate tudi, katero zgodbo želi slišati pred spanjem ipd.

Če otrok zavrne izbiranje in reče, da ne gre v posteljo, z mirnim glasom ponovite, da to ni bila ena izmed možnosti in da je njegova izbira omejena le na ponujeni opciji. Običajno se trmasti otroci zelo hitro predajo, če zaznajo, da so starši mirni in ne popuščajo. Če to ne zaleže, otroku mirno povejte, da očitno nocoj ne bo zgodbe, ugasnite luči in vztrajajte pri tem, tudi če se otrok razburi. Je otrok ravno sredi igre, ko nastopi čas za pripravo na spanje? Pridružite se mu za nekaj minut in pokažite zanimanje za tisto, kar počne. Če bo otrok začutil povezavo z vami, obstaja namreč precej večja verjetnost, da se ne bo upiral vašim napotkom.

Trmast otrok in prehrana

Izbirčnost glede hrane in trma gresta pogosto z roko v roki. Pri obedih poskušajte govoriti o vsem drugim kot o hrani. Izbirčni in trmasti otroci običajno komaj čakajo na priložnost, da se uprejo vašim zahtevam glede tega, kaj in koliko morajo pojesti. To, da za spremembo ne boste govorili o hrani, jih bo zmedlo. Otroka je sicer dobro opogumljati, ko gre za prehranjevanje, in sicer predvsem z neverbalnimi znaki. Siljenje pa ima lahko povsem obraten učinek. Ne spremenite obrokov v teren večne bitke med vami in vašim otrokom. Obenem imejte v mislih, da se otroški okus še vedno izoblikuje, kar lahko pomeni tudi zelo hitre spremembe. Hrano, ki jo je še pred kratkim sovražil, lahko otrok že kmalu obožuje.


Domače naloge in učenje

Imate z otrokovo trmo težave predvsem v povezavi s šolskimi obveznostmi? Poskušajte otrokovo delo razdeliti na več manjših porcij in določiti vmesne odmore. Tako se bo otrok lažje posvetil nalogi, saj bo vedel, da ga že kmalu čaka krajša sprostitev. Priporočljivo je sicer, da so odmori čim bolj aktivni oziroma da predstavljajo kontrast sedečemu pisanju naloge/učenju. Pri razmejevanju časa za delo od odmorov si lahko pomagate tudi s štoparico. Čas ukvarjanja s šolskimi obveznosti lahko postopoma podaljšujete, skladno z naraščanjem otrokove starosti.

Ima vaš otrok navado, da vas pogosto prosti za pomoč pri domačih nalogah, čeprav veste, da gre za nekaj, kar bi brez težav zmogel sam? Če ste prepričani, da gre zgolj za poskus prelaganja bremena, vam svetujemo, da se malce odmaknete od otroka, ko pride čas za šolske obveznosti. To, da ne boste ves čas v bližini, bo otroka spodbudilo k temu, da poskusi nalogo dokončati sam, saj se ne bo mogel tako enostavno obrniti na vas. Tako je tudi manj možnosti za izbruhe trme in za to, da znova ugodite otrokovim prošnjam/zahtevam.

Šolo dojemajte kot otrokovo delo – vaša naloga je predvsem spodbuda, nikakor pa ne prevzemanje večjega dela obveznosti na svoja ramena. Drugače je seveda v primeru učnih težav. Prvi korak je torej vsekakor ugotavljanje, kaj je glavni razlog, zaradi katerega se otrokova trma izrazi predvsem takrat, ko gre za šolske obveznosti.

VEČ VSEBIN: