V prvem letu življenja malček pridobiva nadzor nad gibanjem glavice. To je počasen proces, a ko mu uspe in pridobi popoln nadzor nad njim, se lahko uči nadaljnjih spretnosti, kot sta sedenje in hoja. Da bi ga spodbudili k radovednosti in premikanju glavice, lahko že po prvem mesecu začnete s preprostimi vajami, ki mu bodo pomagale krepiti mišice vratu.


Ko otroka v prvih mesecih življenja postavimo v sedeč položaj, njegova glavica zaniha nazaj. Malček takrat namreč še nima dovolj razvitih vratnih mišic, pa tudi glavica je razmeroma velika. Ko ga premikamo, mu moramo glavico podpirati. Ko ga položimo na trebuh, glavico obrne na stran, kar mu omogoča dihanje – to je tudi eden od naravnih refleksov.

Šele, ko se okrepijo dojenčkove vratne mišice, ki so zadolžene za podpiranje in obračanje glave, jo otrok lahko nadzoruje. Dojenček se najprej nauči držanja glave v mirovanju, šele nato pride na vrsto učenje spreminjanja njenega položaja skladno z dogajanjem v okolici. Naučiti se mora tudi nadzorovanja glave med premikanjem. Vse naštete mejnike otrok doseže z vajo. Dojenčku uspe popolnoma usvojiti dviganje glavice, ko je star okrog šest mesecev.

Dojenček vaje za vrat

Pogosto ga postavite na trebuh

Otroci, ki jih starši pogosteje položijo na trebušček (ko pase kravice), prej pridobijo nadzor nad glavo kot tisti, ki so večinoma v hrbtnem položaju. Sicer pa je priporočljivo spanje na hrbtu, saj je takrat manjše tveganje za sindrom nepričakovane smrti. Ko je dojenček buden, ga večkrat položite v položaj na trebuhu, saj se bo tako najlaže naučil dvigniti glavico in s tem krepil mišice na vratu in zgornjem delu hrbta.


Kako ga spodbujati, da pase kravice?

S to vajo lahko začnete, ko je otrok star en mesec. Ko je buden, ga obrnite na trebuh in se oglašajte nad njegovo glavico, da jo bo dvignil. Po nekaj tednih lahko pred otroka postavite pisano igračko, ki bo v njem vzbudila zanimanje.

Igra z ogledalom

Tudi s to preprosto igro začnite, ko je malček star en mesec. Dojenček uživa, ko opazuje svojo podobo v ogledalu, čeprav se bo tega, da gre za njegovo lastno podobo, zavedal šele čez nekaj mesecev. Lezite poleg otroka in v zraku držite zrcalo. Skupaj si ogledujta podobo v njem. Ogledalo postavljajte tako, da bo otrok moral obrniti glavo, da bi pogledal vanj – s tem si bo krepil vratne mišice.

Igra poskakovanja

S to igro začnite od petega meseca dalje. V tem obdobju lahko otrok že obrača glavo in jo drži pokonci, ko sedi prislonjen na oporo. Ko je na trebuhu, dvigne glavo in prsni koš ter lahko gleda naravnost. Otroka posedite in ga primite za dlani ter ga nežno dvigajte in spuščajte. Od nežnem poskakovanju mu pojte.

VEČ VSEBIN: