Vazektomija oziroma trajna sterilizacija moških je postopek, ki se izvaja že več desetletij. Tako gre za dokaj rutinski in načeloma povsem varen poseg z visokim odstotkom uspešnosti ter praktično brez nezaželenih stranskih učinkov.


Seveda pa mora biti odločitev za vazektomijo ravno zaradi ireverzibilnosti postopka sprejeta na podlagi tehtnega premisleka.

Vazektomija

Na potrditev uspešnosti postopka bo treba počakati

Za izvedbo vazektomije se običajno uporabljata dve različni metodi. Danes je že možna t. i. vazektomija brez skalpela, vendar večinoma zdravniki še vedno uporabljajo skalpel. Po vbrizganju lokalnega anestetika zarežejo v kožo in nato prekinejo semenovod ali ga deloma odstranijo. Nato se rana zašije. Cilj posega je doseči, da v semenski tekočini ne bi bile več prisotne semenčice, posledično pa ne bi bila možna oploditev.

Uspešnost vazektomije se preveri šele čez nekaj časa, saj je treba upoštevati, da se takoj po posegu v semenovodih še vedno nahaja manjše število semenčic. Tako je krajši čas po vazektomiji še vedno možna zanositev, na kar mora moškega opozoriti tudi kirurg, ki bo izvedel postopek.


Hitro okrevanje in visok odstotek uspešnosti vazektomije

Običajno je okrevanje po vazektomiji zelo hitro. Verjetno boste lahko že kmalu po posegu zapustili bolnišnico, če ne bo prišlo do posebnih zapletov, ki so sicer izjemno redki. V nekaj dneh lahko začnete z manj napornimi fizičnimi aktivnostmi. Priporočljivo je, da se s spolnimi odnosi počaka vsaj teden dni. Med spolnimi odnosi je potrebna dodatna zaščita, vse dokler testi ne pokažejo, da v vaši semenski tekočini zares ni več semenčic. To se zgodi v praktično vseh primerih, saj ima vazektomija približno 99,9-odstotno uspešnost.

Vazektomija je postopek brez posebnih nevarnosti

Postopek vazektomije je podoben, kot pri številnih drugih operativnih posegih, obstaja pa tudi nekaj tveganj. Ena od nevarnosti je alergijska reakcija na lokalni anestetik, kar pa se zgodi zelo redko. Pripravljeni morate biti predvsem na to, da bo predel po vazektomiji nekaj časa bolj občutljiv kot sicer in da lahko občutite rahle bolečine oziroma neprijetne občutke. Na srečo pa te težave zelo hitro izginejo.

Tveganje za infekcijo po vazektomiji je zelo majhno, če sledite navodilom glede nege, ki vam jih bo dal zdravnik. Pojavljajo se tudi govorice, da naj bi vazektomija vplivala na zmanjšanje spolne sle. Do tega pride pri zelo nizkem odstotku tistih, ki so se odločili za vazektomijo, poleg tega pa je pojav večinoma le predhoden in zelo hitro izzveni.

Malo možnosti za uspešen ireverzibilen poseg

Da bi lahko sprejeli informirano odločitev glede tega, ali je vazektomija prava izbira za vas, morate poznati vse prednosti in slabosti posega. Za večino moških je vazektomija zelo praktična rešitev, ker gre za trajno obliko kontracepcije, zato skrb za zaščito med spolnimi odnosi ni več potrebna. Ker je tveganje za zaplete zelo nizko in okrevanje hitro, vazektomija ni povezana s posebnimi ovirami. Vložek se zdi tako za marsikoga precej nižji od prednosti, ki jih prinaša vazektomija.


Po drugi strani pa morate sprejeti dejstvo, da operativni posegi niso nikoli povsem brez tveganj, obenem pa zelo dobro razmisliti, ali si res ne želite (več) otrok. Za zdaj so ireverzibilni postopki zelo nezanesljivi, zato ni pametno računati na to, da si lahko v prihodnosti premislite. Opozoriti pa je treba tudi na to, da vazektomija ne zagotavlja zaščite pred spolno nalezljivimi boleznimi.

VEČ VSEBIN: