Pred kratkim so avstralski znanstveniki z univerze v mestu Adelaide objavili izsledke obsežne raziskave. Preučili so več kot pol milijona oziroma skoraj 600.000 rojstev otrok v Avstraliji med letoma 1981 in 2011. In kaj so ugotovili? V primeru da je otrok moškega spola, naj bi obstajla precej večja možnost, da pride do različnih zapletov med nosečnostjo in tik po porodu.


Nosečnost

So za odstopanja krive razlike v placenti?

Pri dečkih obstaja povečano tveganje za prezgodnji porod, kar pomeni tudi več možnosti za zdravstvene težave po rojstvu. Poleg tega pa so ženske, ki pričakujejo dečka, bolj nagnjene k nosečniškemu diabetesu in preeklampsiji – resnemu nosečniškemu zapletu, povezanemu s povišanim krvnim tlakom med nosečnostjo. Raziskovalci sicer niso povsem prepričani, zakaj prihaja do tako velikih statističnih odstopanj med dečki in deklicami. Menijo pa, da bi bili lahko v ozadju genetski dejavniki. Ena od možnih razlag je, da je placenta oziroma posteljica, organ, katerega glavna funkcija je zagotavljanje hranil razvijajočemu se fetusu, pri dečkih drugačna kot pri deklicah. Placenta, ki ima ogromen vpliv na potek nosečnosti, je organ, ki, strogo gledano, pripada otroku. Tako je pravzaprav genetsko identičen z njim oziroma z njo. Pri kar 142 genih v placenti so raziskovalci odkrili razlike, vezane na biološki spol otroka.

Zelo povečana predvsem možnost za prezgodnji porod

V primerjavi z deklicami naj bi imeli dečki precej več možnosti, da se rodijo prezgodaj. Za rojstvo med 20. in 24. tednom nosečnosti tako obstaja kar 27 odstotkov več možnosti, za rojstvo med 30. in 33. tednom 24 odstotkov in za rojstvo med 34. in 36. tednom za 17 odstotkov višje tveganje. Ženske, ki nosijo dečka, imajo poleg tega za 4 odstotke večjo možnost, da jih prizadene nosečniški diabetes, pri preeklampsiji pa ta odstotek naraste na 7,5. Po drugi strani pa je verjetnost za preeklampsijo v zgodnji nosečnosti višja v primeru, da je biološki spol pričakovanega otroka ženski. Preeklampsija v zgodnji nosečnosti pa lahko seveda privede tudi do prezgodnjega poroda.

Prezgodaj bi bilo govoriti o jasni vzročno-posledični povezavi

Raziskovalci so opozorili, da gre pri njihovih ugotovitvah le za zelo visoko statistično verjetnost oziroma korelacijo, ne pa še nujno za vzročno-posledično povezavo. Njihove ugotovitve tako ne bi smele prestrašiti nosečnic, ne glede na biološki spol otroka, ki ga pričakujejo. Ključno je, da ženske med nosečnostjo upoštevajo priporočene smernice glede zdravih navad v povezavi s prehranjevanjem, prehranskimi dopolnili, gibanjem, počitkom, ginekološkimi pregledi ipd.


Raziskava naj bi tako predstavljala predvsem opozorilo na potencialna tveganja, zaradi česar je zdravo življenje med nosečnostjo še toliko bolj pomembno. Obstaja pa sicer verjetnost, da se bodo v prihodnje pojavile bolj poglobljene analize vpliva biološkega spola otroka na potek nosečnosti. Tako je možno tudi, da bo v prihodnosti obravnava nosečnic med drugim prilagojena tudi biološkemu spolu otroka, ki ga bodo pričakovale.

VEČ VSEBIN: