Lahko si pripravimo tudi veganske palačinke brez jajc in mleka. Res gre, pa še dobre so. Za vse, ki ste v veganski kuhinji še novi, dodajamo še nekaj uporabnih nasvetov, ki so tudi nam olajšali kuho.veganske palačinke


Sestavine

  • 400 ml mleka (mandljevo, riževo, lešnikovo, dateljnovo…)
  • 125 g moke (lahko bele, rožičeve, pirine, kamutove ali pa poljubne kombinacije, ki jo zmešate sami)
  • 2 žlici chia semen
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • Po želji še 2 žlici naribane veganske čokolade in
  • 2 žlici konopljinih semen
  • Kokosovo olje

Postopek

Za res enakomerno mešanico najprej v moko vmešajte chia semena, čokoladne ostružke in konopljina semena in dobro premešajte. Grudicam chia semen se boste izognili tudi, če jih pred uporabo zmeljete v mlinčku za kavo. Tekoče in suhe sestavine dobro premešajte in pustite stati približno 15 minut. V tem času lahko pripravite tudi odlično presno marmelado za namaz. Recept dodajamo na koncu besedila.

Pecite na srednje močni temperaturi, za peko lahko uporabite kokosovo olje. Če se vam zdi testo še nekoliko pregosto, kar pogumno dodajte še malo mleka. Chia semena vsrkajo zelo veliko tekočine, pa tudi peka palačink z mlekom rastlinskega izvora je nekoliko drugačna. Testo bo precej gosto, zato priporočamo, da ga vlijete in nato še z žlico razmažete po ponvi, da dobite čim tanjšo in enakomerno palačinko. Lažje gre tudi, če uporabite srednje veliko ponev.

Presna jagodna marmelada

Potrebovali boste 250 g jagod, 3 razkoščičene dateljne in lupinico pol limone. Najprej v mešalnik za kakšnih 30 sekund pošljite samo jagode – samo toliko, da so malo nasekljane, potem pa dodajte še mandlje in lupinico in vse skupaj sekljajte približno pol minute do eno minuto – toliko da je marmelada skoraj gladka, ampak ima še vedno nekaj koščkov jagod. Tako pripravljena marmelada – če je bo še kaj ostalo – bo v hladilniku zdržala približno 2 tedna.


jagodna marmelada

VEČ VSEBIN: