Visok krvni tlak ali hipertenzija je množična bolezen, ki ima toliko hujše posledice, kolikor višji je tlak. Bolniki se svoje bolezni pogosto ne zavedajo, ne občutijo je kot posebno bolečino ali slabo počutje.


krvni tlak

V današnjem hitrem ritmu življenja si vzamemo ljudje vse premalo časa za svoje zdravje. Telesna neaktivnost, nepravilna prehrana, vsakodnevni stres; vse to so dejavniki, ki povišujejo naš krvi tlak. Vendar pa vrednost krvnega tlaka ni odvisna le od življenjskega sloga, nekateri dejavniki so prirojeni in na njih ne moremo vplivati (dednost, moški spol, staranje).

Visok krvni tlak ali hipertenzija je množična bolezen, ki ima toliko hujše posledice, kolikor višji je tlak. Bolniki se svoje bolezni pogosto ne zavedajo, ne občutijo je kot posebno bolečino ali slabo počutje. Pusti pa nepopravljive okvare na žilah, kar ima za posledico povečano tveganje za srčno kap, možgansko kap, ledvično odpoved.

Zdravljenje visokega krvnega tlaka zajema na prvem mestu zdrav življenjski slog in po potrebi dosledno jemanje zdravil po zdravnikovih navodilih. Zdrav način življenja vključuje naslednje ukrepe:


normalizacija telesne teže
Primernost telesne teže izražamo s t.i. indeksom telesne teže (ITM), ki ga dobimo z delitvijo telesne mase izražene v kg z višino telesa izraženo v m2. Normalne vrednosti so 19 – 25 kg/m2.

zmerno soljenje
Priporočena količina soli je do 5 gramov dnevno. Uporabljajmo raje dišavnice in začimbe.

omejitev pitja alkohola
Uživanje alkohola nad 40 g dnevno zvišuje krvni tlak. Bolniki s hipertenzijo naj omejijo uživanje alkohola na 2 kozarca vina ali eno veliko pivo na dan, ženske le polovico navedenih količin.

redna telesna aktivnost
Priporočljivi so hoja, umirjen tek, plavanje, tek na smučeh, ples; vsaj 3-krat na teden po 20 minut.


opustitev kajenja
Kajenje direktno ne zviša pritiska, povečuje pa tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni.

pravilna prehrana
V zdravi prehrani poleg alkohola in soli omejujemo tudi nasičene maščobe (maslo, jajce, salame…), holesterol in koncentrirane sladkorje. Priporočljiva je dieta, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave, rib in balastnih snovi.

obvladovanje stresa
Hipertenzivni bolniki se naj naučijo sprostitvenih metod (joga, avtogeni trening), hodijo na sprehode v naravo.

Z zdravim načinom življenja lahko krvni tlak uspešno znižamo, včasih njegovo vrednost povsem normaliziramo. Ob sočasnem zdravljenju z zdravili bistveno pripomoremo k uspešnemu zdravljenju.


Napotke za zdravo življenje je torej treba upoštevati tudi, če jemljemo zdravila. Kdor se tako zdravi, lahko pričakuje zdravo, dolgo življenje.

Oglejte si že video posledic visokega krvnega tlaka:

Vir: Alenka Frumen, mag. farm. za zlataleta.com

VEČ VSEBIN: