Ljudje vizualizirajo, zavedno ali nezavedno. Vizualizacija je zelo pomembna za obstoj človeka, če to priznamo ali ne, če uporabljamo vizualizacijo kreativno in jo usmerjamo pozitivno, lahko z njo dosežemo skoraj vse, zato bi morali pritegniti k sodelovanju vse nivoje prebivanja.


vizualizacija

Ločitev od realnosti in vstop v duhovno – vizualni svet predstav, vizualizacija z umom, a ne z očmi v človeku zavzame pomembno mesto v življenju. Duhovna poglobitev vase, zamišljanje stvari in podob, bežanje od realnosti imenujemo vizualizacija. Če jo izvajamo pravilno, nas nič ne more zaustaviti pri doseganju ciljev, katere smo si sami zastavili, dasiravno je cilj materialne narave, bogastvo, profesionalni uspeh, uspeh pri delu, zdravju, osebna sreča ali pa pri duhovnem razvoju. Samo vsak posameznik lahko osvobodi skrito moč v sebi, ter jo usmeri za doseganje najvišjega cilja. Sami moramo ustvariti kanale za pretakanje naše usmerjene energije.

Od sredine dvajsetega stoletja je bilo narejenih ogromno zdravstvenih raziskav, številne študije v šestedesetih letih so pokazale, da lahko vizualizacija, ki jo je možno dopolnjevati tudi z drugimi metodami proti stresu, vpliva na fiziološke procese kot so dihanje, prebava, krvni tlak, srčni utrip, sproščanje živčevja, depresije, spolnega vzburjenja, povečanje motivacije in za spreminjanje negativnih miselnih vzorcev. Vizualizacija spodbuja delovanje desne možganske polovice, kjer se nahaja center ustvarjalnosti in čustev, ter od tam pošilja dražljaje preko možganske skorje v hormonski sistem in avtonomni živčni sistem, odgovoren za telesna funkcije. Ta tehnika zavzema danes pomembno mesto v napredni psihoterapiji, kajti z njo dosežemo prehod v stanje globokega psihofizičnega miru, ter duhovne in telesne sprostitve. Tako preidemo v stanje alfa, katero se pojavi, ko smo na prehodu v spanje in na prehodu v prebujanje.

V današnjem času je vedno več zdravnikov in psihiatrov, ki priznavajo, da pozitivno mišljenje koristi pri ohranjanju zdravja in kot pomagalo k zdravljenju mnogih težav ali psihičnega ali fizičnega izvora.


Vizualizacija in zdravje

Ljudje skrbijo za svoje zdravje na različne načine. Nekateri skrbijo za zdravo prehrano, drugi za počitek, rekreacijo, za telesno aktivnost, gibanje po svežem zraku. Vse to počnemo za boljše počutje ter krepitev organizma, največkrat pa ne zadostuje za popolno harmonijo, ki nam je potrebna.

Pomembno je tudi, da verjamemo v zdravilno moč naših lastnih misli in predstav, o pozitivnem učinku našega lastnega razmišljanja in ravnanja. Spoznati moramo, da so misli tiste, katere realnost povezujejo z željami. Pozabili smo, kako smo si kot otroci zvečer, preden smo zaspali, v mislih slikovito predstavljali stvari, ki smo jih čez dan prebrali v knjigah ali pa jih doživeli. Sanjali smo, kaj bomo postali, ko odrastemo, vse to je bila vizualizacija, ki je vsakemu dana z rojstvom. Velika škoda pa je, da smo se kot odrasli vsemu temu odpovedali, saj je vizualizacija pomemben dejavnik za uresničevanje ciljev.

Vsaka bolezen je neskladje energij v telesu, zato je zelo pomembno, kaj se dogaja v bolnikovem duhu, oziroma je to mnogo bolj pomembno kot sama bolezen. S tem mnenjem se pridružujem Hipokratu, ki je trdil, da bi raje vedel, kakšne vrste človek je, kot kakšno bolezen ima. To je namreč še en dokaz, koliko smo zanemarili duha in dušo v vsakemu izmed nas.

PSIHOIMUNOLOGIJA se je v splošni medicini rodila kot posledica spoznanja, da je imunski sistem zelo važen za vzdrževanje zdravja, da pa tega dosegamo z celotno harmonijo in ravnovesjem med fizičnem telesom, umom in dušo.


To pa ne pomeni, da ne obstajajo več bakterije, virusi in tumorji, pomeni le, da se z jačanjem imunskega sistema in močjo duha njihov učinek zmanjšuje. Iz dolgoletne prakse, doktorja in zdravitelja lahko rečem, da so rak in skoraj vse bolezni psihosomatskega izvora, zato tudi trdim, da lahko z močjo pozitivnih mentalnih predstav, telo pripravimo, da se samo pozdravi.

Dokazano je, da vizualizacija okrepi imunski sistem. Ne poveča se samo število belih krvničk, temveč tudi zviša nivo hormona TIMOZIN-ALFA-1, ki je pomemben za limfocite tipa T. Če dovolj pogosto vizualiziramo, se naša pričakovanja povečajo, mi pa pričnemo ravnati tako, kot da bi to že bila stvarnost.

Zatorej vizualizirajmo tako, kot takrat, ko smo bili še otroci, saj nam bo to krepilo telo, duha in dušo ter s tem okrepilo imunski sistem.

Vizualizacija je sestavni del številnih sprostitvenih terapij, je ena pomembnejših terapij kot podpora bioalternativi pri zdravljenju raka. Kadar zidamo hišo, vedno poprej pripravimo načrt, načrt zajema vse podrobnosti zidave, uporabo materialov in nenazadnje prilagajamo vse za naše boljše počutje. Postavlja se vprašanje, zakaj se odpovedujemo načrtovanju svojega lastnega življenja? Zakaj zanj ne pripravimo premišljenega osnutka?. Vse stvari, ki jih želimo v življenju dobro opraviti, zahtevajo vajo. Sami moramo zbirati izkušnje, ne glede na to, ali so dobre ali slabe. Da bi lahko živeli skladno s svojim bistvom in polno uresničili svoje želje, je potrebna naša lastna zavzetost, neprekinjeno ukvarjanje s seboj in stalna vaja. Steza, kjer lahko vadimo, je vsakodnevno življenje. Toda mir, zdravje in sreča v življenju so odvisni zgolj od nas samih. Povedano drugače – sovražnika, proti kateremu se moramo boriti, imamo v sebi.


Vizualizacija je tehnika, pri kateri uporabljamo sposobnost predstavljanja, pomaga nam obvladovati stres, izrabiti potenciale, ki so skriti v naši notranjosti, in spodbujati telesne procese samozdravljenja.

V umu si ustvarite sliko svoje bolezni, nato si zamislite, kaj boste uporabili v boju zoper njo. Z njo se morate v živo in slikovito spopasti, gledati, kako odpravljate bolečino in s tem krepiti svojo sposobnost samozdravljenja. Vaša predstava naj si predstavlja sebe, kako ste spet zdravi. Najbolj pomembno je, da imate v telesu občutek, da se vse, kar vidite v duhu, tudi dejansko dogaja. Vedno si zamislite slike, ki so vam priljubljene in si jih lahko predstavljate, tudi zdravilo in orodje s katerim boste napadli bolezen so lahko izmišljene po vašem okusu. Sile zdravljenja morajo biti močnejše in prodornejše od sil bolezni. Ni pomembno, kako sile izgledajo, pomembno je samo to, da dobre sile premagujejo slabe. Sami ste gospodarji svojih misli in jih zato uporabite tako, da bodo delale za vas in ne nasprotno.

Bolniki lahko premagajo telesne in čustvene težave, tako da si predstavljajo pozitivne podobe in zaželene izide določenih situacij.

Tradicionalne družbe vzhoda, poznajo zelo dobro zdravilne in škodljive moči vizualizacije, med verstvi, ki prakticirajo vizualizacijo, na primer med tibetanskimi budisti, je vizualizacija osredotočenje na podobo božanstva, katero zdravi bolezenske simptome.

V šestdesetih letih so proučevalci biološke povratne zveze ugotovili, da ljudje uporabljajo vizualizacijo, ko se odzivajo na signale, ki so jih dobili iz naprave za biološko povratno zvezo. Zdravniki in psihologi jo uporabljajo že od zgodnjih sedemdeset let. Leta 1969 sta dr. Carl Simonton in njegova soproga psihologinja Stephanie Matthews – Simonton, objavila raziskavo o zdravljenju raka z vizualizacijo. Spodbujala sta bolnike, da si predstavljajo, kako bele krvničke uničujejo rak, in ugotovila, da so ti bolniki živeli dvakrat dlje od drugih enako obolelih, ki pa tehnike vizualizacije niso uporabljali. Nekateri onkologi v ZDA Evropi, Avstraliji in na Novi Zelandiji zdaj uporabljajo vizualizacijo v programih za bolj kakovostno življenje. Psihologi po vsem svetu uporabljajo vizualizacijo od sredine dvajsetega stoletja, za izboljševanje motivacije, kot na primer pri športnikih za spreminjanje negativnih miselnih vzorcev.

Ko za metodo slišimo prvič, se nam zdi zelo zapletena. Nekateri ljudje so prepričani, da se niso sposobni ločiti od realnosti in vzpostaviti predstavljanje jasnih podob in slik z umom. Vsakdo, ki je sposoben misliti in razmišljati, lahko to tehniko osvoji, pričeti je le potrebno vsakodnevno vaditi, in kmalu boste ugotovili, da vaja postaja vedno lažja, ne pozabimo da smo kot otroci to počeli vsakodnevno in samoumevno. Ko smo zvečer legli k počitku, smo si živo predstavljali vse, kar smo doživljali preko dneva, osebe in živali iz pravljic, ki so nam jih prebrali odrasli, pa je bila vse to le vizualizacija.

Razlika med meditacijo in vizualizacijo je v tem, da pri meditaciji mirujemo in ne usmerjamo predstav, torej ne poizkušamo vplivati na potek dogajanja v svojem duhovnem svetu predstav. Pri vizualizaciji je na samem začetku pomembno stanje sproščenosti, le da si tu v svet predstav kličemo le določena razmišljanja, ki smo jih ustvarjalno prilagodili svojim potrebam.

Kako vizualizacija poteka

Slike ali podobe, katere si predstavljamo gledamo z zaprtimi očmi in z umom, kot na filmskem platnu, v razdalji približno treh metrov. Projekcijo si olajšamo z predstavo filmskega platna v višini čela, zaprte oči pa usmerimo v nosni koren, ko obvladamo gledanje v zaslon, se pri vajah in razmišljanju na projekcijski površini pojavljajo slikovni ali verbalni odgovori. Te vibracije ne potekajo vedno v razločni ali razumljivi obliki. Če to povzamem – vizualizacija predstavlja stanje, v katerem zavestno prekinemo trenutno dejavnost in se popolnoma sproščeno predajamo vizualizaciji, doživljamo jo kot subjekt, z svojo vizualizacijo postanemo eno.

Izvajanje teh vaj v nas seveda vzpodbudi določena pričakovanja, zato takoj pričakujemo nekakšno izboljšanje, verjemite pa, da je za vsako stvar, ki jo želimo doseči, potreben določen čas in vztrajnost in le tako nam bo uspelo.

Telo je okvir za duhovne in duševne moči. Zdravo telo je pogoj za harmonijo duše in duha, ponovno pa bi pojasnil, da moramo iskati zadnji vzrok vsake bolezni v motnjah harmonije med telesom in dušo, kajti samo harmonija celote zagotavlja zdravje. Zbolimo lahko šele v primeru, ko tlačimo čustva, kopičimo probleme, živimo v stalnem stresu in strahu ali pa smo nezadovoljni z svojim načinom življenja. Vizualizacija pa nam omogoči harmonično komunikacijo med telesom in dušo.

Leta 1988 so v reviji British Medical Journal objavili študijo, s katero so dokazali, da so se ženske v zgodnjem stadiju raka na dojki psihično veliko bolje počutile po vizualizacijskih vajah kot samo pri zdravljenju z zdravili. S proučevanjem odnosa med telesom in umom bomo kmalu lahko pojasnili, kako sposobnost predstavljanja vpliva na imunski sistem.

dr. Drago Smiljanič

VEČ VSEBIN: