Vnetje mehurja lahko doleti praktično vsakogar. Še posebej pogosto je pri ženskah, saj se mora večina najmanj enkrat v življenju soočiti z neprijetnim vnetjem mehurja oziroma sečil, ki je povezano z žgočo bolečino in oteženim uriniranjem.


Eden od najboljših preventivnih ukrepov, s katerimi lahko preprečiti vnetje mehurja, je, da greste na malo potrebo po vsakem spolnem odnosu. Prav tako ne smete nikoli predolgo odlašati s praznjenjem mehurja, saj to poveča tveganje za okužbo.

Vnetje mehurja

Če vas kljub pazljivosti doleti vnetje mehurja, lahko najprej poskusite z nekaterimi preverjenimi naravnimi metodami za blaženje simptomov. V primeru da se stanje tudi po nekaj dneh ne umiri oziroma se še dodatno stopnjuje, pa je priporočljivo, da se odpravite do zdravnika, ki vam bo najverjetneje predpisal antibiotik. Nezdravljena okužba se lahko namreč razširi tudi na ledvice, kar lahko privede do resnejših težav, zato ne odlašajte predolgo!

Kumare

Kadar pride do vnetja mehurja, je eden najpomembnejših ukrepov ta, da popijete čim več tekočine. Če težko popijete veliko vode oziroma druge tekočine, poskusite na svoj jedilnik uvrstiti živila, ki vsebujejo čim več vode. Eno takšnih živil so gotovo kumare, ki vas bodo prijetno osvežile, obenem pa vam bodo pomagale pri premagovanju vnetja mehurja.


Izogibajte se štirim problematičnim snovem

Ob vnetju mehurja se je priporočljivo odpovedati čokoladi, agrumom, gaziranim pijačam in kofeinu. Vse naštete snovi naj bi namreč dražile sluznico mehurja in obenem ustvarjale ugodno okolje za razrast bakterij. Poleg tega bodo agrumi povečali kislost vašega urina, zato bo uriniranje še bolj boleče.

Brusnice in vnetje mehurja in sečil

Ena najbolj znanih in priljubljenih naravnih rešitev v primeru vnetja mehurja so zagotovo brusnice. Še posebej koristne so, če jih uživate preventivno, torej za preprečevanje vnetja mehurja, pomagajo pa vam lahko tudi v primeru, da je do vnetja že prišlo. Brusnice lahko namreč zavrejo rast bakterij, ki povzročajo okužbo, med drugim tudi bakterije E. coli, ki je najpogosteje odgovorna za vnetje mehurja.

Česen

Alicin v surovem, nasekljanem česnu deluje protimikrobno. Ugotovljeno je bilo, da lahko uniči številne bakterije, tudi že omenjeno bakterijo E. coli, ki je odporna na mnoge znane antibiotike. Uživanje česna je tako še posebej dobra izbira takrat, ko vas muči vnetje mehurja. Poleg tega česen deluje protiglivično, zato je koristen tudi za zdravljenje okužbe s kandido.

Pomagajte si s toploto

Podobno kot pri menstrualnih krčih je lahko tudi v primeru vnetja mehurja izjemno koristen preprost termofor, ki ga položite na spodnji del trebuha. Toplota bo poskrbela za takojšnje olajšanje oziroma ublažitev bolečine in za sprostitev mišic. .


Ingverjev čaj

Zdi se, da skoraj ni težave, pri kateri vam ne bi mogel pomagati ingver. Na spisek tegob, pri katerih vam lahko na pomoč priskoči prav ingver, seveda sodi tudi vnetje mehurja. Kemijska sestava ingverja je namreč takšna, da zaustavi sintezo prostaglandina. To je snov, ki posreduje signale o vnetju in o bolečini. Ingver tako pomaga preprečiti vnetje oziroma ublažiti že obstoječe vnetje, poskrbel pa bo tudi, da bodo bolečine mnogo znosnejše. Če vas muči vnetje mehurja, je torej smiselno popiti čim več ingverjevega čaja.

Vitamin C

Povečan vnos vitamina C zavira razmnoževanje bakterije E. coli, obenem pa se s tem okrepi vaš imunski sistem. Še posebej nosečnice, ki želijo preprečiti vnetje mehurja, bi morale povečati dnevni vnos vitamina C, in sicer vsaj za 100 miligramov. Tako bo tveganje za vnetje mehurja med nosečnostjo, zaradi katerega bi morali morda celo uživati antibiotike, precej nižje.

VEČ VSEBIN: