Vodene koze so bolezen, ki jo povzroča okužba z virusom varicella zoster oziroma virusom noric. Od tod tudi drugo ime za bolezen – norice. Najpogosteje se vodene koze oziroma norice pojavijo pri mlajših otrocih, za katere so lahko simptomi zelo neprijetni. Tako je pomembno, da jim čim bolj olajšate spopadanje z njimi.


Simptomi vodenih koz

Običajno se vodene koze začnejo z vročino in bolečinami. Po dnevu ali dveh se pojavijo tudi značilni izpuščaji, ki povzročajo srbečico. Izpuščaji se pojavijo po lasišču in po obrazu in se hitro širijo tudi na druge dele telesa, torej proti trupu in okončinam. Sprva so izpuščaji rožnate barve, postopoma pa se spremenijo v nekakšne mehurčke, ki spominjajo na žulje, napolnjene z vodo. Pri nekaterih otrocih bo takšnih mehurčkov manj, pri drugih pa je lahko z njimi prekrito skorajda celotno telo. V približno 5 dneh naj bi se mehurčki posušili. Značilen simptom, povezan z vodenimi kozami, je tudi izguba apetita, pogosti pa so tudi glavoboli.

vodene koze nasveti

Prenašanje oziroma okužba

Vodene koze se prenašajo dokaj enostavno. Ker pride do okužbe približno 2 dni prej, preden se pojavijo izpuščaji, se vodene koze pogosto širijo skoraj povsem neopazno. Virus vstopi v telo skozi nos ali usta in se večinoma prenaša po zraku. V zraku lahko virus preživi več ur. Zadrževanje v prostoru, kjer je bila pred tem okužena oseba, je torej lahko dovolj za to, da se okužite tudi sami oziroma vaš otrok. Virus, ki povzroča vodene koze, se lahko seveda prenaša tudi ob neposrednem stiku z okuženo osebo. Možno pa je tudi, da nosečnica, pri kateri se pojavijo vodene koze, okužbo prenese na plod. Pogosto je dovolj, da zboli eden od otrok, virus pa se nato hitro razširi še na druge družinske člane, ki še niso imeli vodenih koz oziroma še niso bili cepljeni proti bolezni.

Potencialni zapleti

Pri otrocih, ki se okužijo že v maternici, se lahko pojavijo določene težave, včasih tudi hujše. Pred načrtovano zanositvijo je tako skorajda nujno cepljenje, če doslej še ni bilo izvedeno. Vodene koze pa so lahko zelo nevarne tudi za dojenčke, mlajše od enega meseca, in za vse, ki imajo oslabljen imunski sistem. Otroci z vodenimi kozami lahko včasih dobijo tudi pljučnico ali pa pride do vnetja možganov. Opisani zapleti so sicer zelo redki, vendar morate biti kljub temu pozorni na morebitne opozorilne znake oziroma poskrbeti za ustrezno preventivo.


Zdravljenje

Otroci, ki dobijo vodene koze, se zelo težko uprejo praskanju kože, zato morate biti zelo pozorni in jim to preprečiti. Praskanje namreč ne predstavlja le nevarnosti za nastanek brazgotin, ampak lahko privede tudi do resnejše okužbe. Včasih lahko otroku pomaga soda bikarbona, ki jo dodate v vodo, v kateri se otrok nato okopa. Zdravnik pa vam lahko predpiše tudi poseben gel, namenjen lajšanju srbečice. V primeru vodenih koz pa bo otrok verjetno dobil tudi zdravilo, ki uničuje viruse. Kadar pride do bakterijske okužbe, pa so nujni tudi antibiotiki. Otroka, ki je okužen, ne pošiljajte v vrtec ali v šolo. Tudi po tem, ko izpuščaji že izginejo oziroma se posušijo, je priporočljivo, da otrok ostane doma še nekaj dni. Čeprav to ne more povsem odpraviti možnosti za okužbo, pa lahko s tem zagotovo zmanjšate tveganje, da se okužijo tudi drugi otroci.

Preventiva

Najboljša zaščita pred vodenimi kozami je zagotovo cepljenje. Včasih je lahko cepljenje učinkovito, tudi če se izvede takoj, ko pride otrok v stik z okuženo osebo Še posebej pozorni pa morate biti v primeru, da ima vaš otrok težave z imunskim sistemom. Če pride otrok, ki ima zaradi različnih razlogov oslabljen imunski sistem v stik z nekom, ki je okužen, o tem takoj obvestite zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezna zdravila za preprečevanje okužbe.

VEČ VSEBIN: