Vročina pri dojenčku je pogosto razlog za preplah. Kdaj je preplah upravičen in kdaj je sploh mogoče govoriti o pretirano povišani telesni temperaturi oziroma vročini pri dojenčkih?


V nadaljevanju vas čakajo najpomembnejše informacije o vročini pri dojenčkih, ki bi jih morali poznati vsi novopečeni starši.

Povišana temperatura - vročina pri dojenčku

Manjša nihanja telesne temperature so povsem običajna

Podobno kot pri odraslih se lahko tudi telesna temperatura dojenčkov občasno nekoliko poviša. Manjši dvig telesne temperature običajno ni problematičen in ne zahteva posebnega ukrepanja. Pogosto je razlog za povišano temperaturo malce bolj aktiven dan, topla kopel ali pa je dojenček preveč oblečen. Dejavnik, ki vpliva na spremembe telesne temperature, je lahko tudi del dneva. Običajno je telesna temperatura najnižja zgodaj zjutraj, pozno popoldne pa se nekoliko povzpne. Manjša nihanja tako niso razlog za skrb, ampak gre za povsem običajen pojav. Verjetno bi ga zaznali tudi pri sebi, če bi svojo telesno temperaturo spremljali tako pogosto kot otrokovo.

Pri dojenčkih se priporoča rektalno merjenje telesne temperature

Meja, pri kateri govorimo o vročini pri dojenčku, je odvisna predvsem od tehnike merjenja. Priporočamo vam rektalno merjenje temperature pri dojenčkih, torej v zadnjiku, in sicer vsaj prvih šest mesecev otrokovega življenja. Tako bodo namreč rezultati najnatančnejši, precej bolj, kot pa če bi temperaturo merili pod pazduho ali v ušesu. Seveda pa potrebujete za rektalno merjenje temperature tudi ustrezen termometer, ki ga lahko kupite v lekarni. Uporaba neprimernih pripomočkov lahko namreč poškoduje otroka. Vročina pri dojenčku se običajno pojmuje kot stanje, ko telesna temperatura, merjena v zadnjiku, preseže 38 stopinj Celzija. Če torej dojenčkova telesna temperatura ne presega omenjene vrednosti, so skrbi običajno odveč.


Razlikovanje med virusno in bakterijsko okužbo

Visoka vročina pri dojenčku je lahko posledica bakterijske ali virusne okužbe. Kadar je vročina pri dojenčku povezana z virusno okužbo, uživanje antibiotikov ni potrebno oziroma ti niti ne bi bili učinkoviti. Po drugi strani pa so pri vročini pri dojenčkih, ki je simptom bakterijske okužbe, na primer vnetja ušesa ali sečil, načeloma nujni antibiotiki. Bakterijske okužbe so sicer redkejše, vendar lahko stanje vodi v resnejše bolezni, če ostane nezdravljeno, zato je nujno čimprejšnje ukrepanje.

Vročina pri dojenčku – Kdaj do zdravnika?

Vročina pri dojenčkih, mlajših od treh mesecev, ki presega 38 stopinj Celzija (rektalno merjenje), vsekakor zahteva, da čim prej obiščete zdravnika oziroma pediatra. Pri nekoliko starejših otrocih lahko z obiskom zdravnika še nekoliko počakate. Vendar pa morate biti previdni tudi v primeru, če je vaš otrok mlajši od dveh let in ima vročino več kot 24 ur. Se sprašujete, zakaj je vročina pri dojenčkih, ki so stari tri mesece ali manj, tako problematična? Zaščitni sloj celic med krvnim obtokom in centralnim živčnim sistemom je pri tej starosti še zelo šibek, zato se lahko morebitna bakterijska okužba širi zelo hitro, kar lahko privede do hujših posledic.

Nujno je, da se čim prej opravijo testiranja, na podlagi katerih se lahko natančno določi, ali je res prišlo do okužbe in za katero vrsto okužbe gre, nato pa se začne ustrezno zdravljenje. Otroku ne dajajte zdravil za zniževanje telesne temperature, razen če vam to naroči zdravnik. Ni namreč pametno, da zamaskirate simptome, preden je otrok pregledan, saj lahko to oteži diagnozo.

Vročina naravni imunski odziv telesa

To, kako visoka je vročina pri dojenčkih, pa ni nujno vedno pokazatelj tega, kako slabo se v resnici počuti otrok. Včasih je lahko bolj bolan dojenček z nižjo vročino, zato se morate osredotočiti predvsem na lajšanje tistih simptomov, ki otroku povzročajo največ težav. Vedeti namreč morate, da vročina pri dojenčkih sama na sebi ni bolezen in običajno ne predstavlja nevarnosti, ampak simptom oziroma naravni odziv telesa. Vročina pri dojenčkih je, podobno kot pri starejših otrocih in odraslih, boj telesa z infekcijo.


Zaradi povišane telesne temperature je okolje precej manj ugodno za mikrobe, poleg tega pa vročina pri dojenčkih aktivira imunsko obrambo telesa. Vročina pri dojenčku je tako pravzaprav znak, da imunski sistem deluje tako, kot mora. Seveda pa je pomembno, da odkrijete vzrok, zaradi katerega se je vročina pri dojenčku sploh pojavila. Zdravnik bo dojenčku predpisal ustrezna zdravila, če bo to potrebno, z njim pa se lahko posvetujete tudi glede metod, s pomočjo katerih bo dojenčku prijetneje. Ena od možnosti je na primer hlajenje otrokovega telesa z gobico, namočeno v vodo.

Pomembno je tudi, da se prepreči dehidracija, zato naj dojenje oziroma hranjenje otroka poteka čim pogosteje. Poskrbite, da dojenček na sebi ne bo imel preveč slojev oblačil in da bo temperatura v prostoru prijetna. V obdobju bolezni pa je izjemno pomemben tudi počitek. Kombinacija preprostih in preverjenih ukrepov ter zdravil bo zagotovo poskrbela, da bo vaš otrok že kmalu ponovno zdrav in razposajen.

VEČ VSEBIN: