O vročinskih izpuščajih, pogosto imenovanih tudi vročinski osip, govorimo, ko se na koži pojavijo drobne rdeče bulice ali mehurčki, kar je posledica pregrevanja telesa. Še posebej pogosto se vročinski izpuščaji pojavijo pri majhnih otrocih in dojenčkih. Vročinski izpuščaji so običajno prisotni na tistih delih kože, ki se je oblačila tesno oprijemajo, in v pregibih. Če otrok pogosto nosi pokrivalo, pa se lahko izpuščaji pojavijo tudi na glavi in čelu.


Vročinski izpuščaji

Vzroki za vročinske izpuščaje

Vročinski izpuščaji se pojavijo zaradi pretiranega znojenja, pri čemer se znoj ne more dovolj hitro izločati skozi pore. Dojenčki in majhni otroci imajo zelo majhne pore, če jih primerjamo s porami odraslega človeka, zato so vročinski izpuščaji pri njih precej pogostejši. Nevarnost za pojav vročinskih izpuščajev obstaja predvsem takrat, ko je zunaj vroče in vlažno, vendar pa lahko vročinske izpuščaje otrok včasih dobi tudi pozimi, če ga boste oblekli v preveč slojev oblačil. V nekaterih primerih pa gredo vročinski izpuščaji pri otrocih z roko v roki s povišano telesno temperaturo.

Tovrstni izpuščaji sicer sami po sebi niso nevarni, vendar pa gre za pomembno opozorilo, ki ga ne smete spregledati. Vročinski izpuščaji namreč kažejo, da je vašemu otroku prevroče in da potrebuje vašo pomoč. Če ne boste čim prej ukrepali, lahko to hitro privede do resnejših zapletov. Izpuščaji tudi niso boleči, pogosto pa so povezani z zelo neprijetno srbečico, zaradi katere lahko postane otrok zelo nemiren in razdražljiv.

Kaj lahko storite za otroka, ko se pojavijo vročinski izpuščaji?

Prvi korak, ki bi moral slediti, če opazite vročinske izpuščaje pri otroku, je ta, da otroku slečete odvečna oblačila in mu poiščete prijetno hladen prostor. Pogosto se otrokom, ki so jih prizadeli vročinski izpuščaji, priležejo tudi hladni obkladki ali tuširanje s hladnejšo vodo. Po tuširanju otroka ne brišite z brisačo, ampak počakajte, da se posuši naravno. Uporaba različnih mazil je dovoljena le po predhodnem posvetu z zdravnikom. Običajno je najbolje, da dovolite otrokovi koži, da diha. Oblecite ga v lahka, mehka oblačila, če je dovolj toplo, pa lahko otroku omogočite tudi, da je nekaj časa gol.


Priporočljivo je, da otrokom, ki imajo vročinske izpuščaje, pristrižete nohte na rokah, saj se bodo sicer težko uprli praskanju kože. Ponoči lahko otrokove roke zaščitite z rokavičkami ali nogavičkami in s tem preprečite praskanje kože med spanjem. Seveda je pametno, da v primeru pojava vročinskih izpuščajev obiščete tudi otrokovega pediatra, ki bo lahko potrdil diagnozo in vam svetoval glede najustreznejšega zdravljenja. Vsekakor pa morate do zdravnika, če izpuščaji ne izginejo v 3 do 4 dneh. Obisk zdravnika je prav tako nujen, če se otrokovo stanje poslabša ali če dobi vročino.

Preventivni ukrepi

Kaj pa lahko kot starši storite, da do vročinskih izpuščajev pri otroku niti ne bi prišlo? Kadar je zunaj zelo vroče in soparno, omejite izhode. Če se že odpravite na zrak, vedno poiščite senco. Poskrbite tudi, da bo otrok popil dovolj tekočine. Otroka oblecite v ohlapna oblačila iz naravnih materialov, na primer iz bombaža. Sintetični materiali namreč pogosto preprečujejo izhlapevanje znoja. Izogibajte se uporabi otroških pudrov, saj lahko tudi ti zamašijo pore, s čimer se možnost za nastanek vročinskih izpuščajev še poveča. V toplejših mesecih redno preverjajte, ali je vašemu otroku morda prevroče. Preverjanje naj ne poteka le podnevi, ampak morate poskrbeti, da otroku ne bo prevroče niti med spanjem.

VEČ VSEBIN: