Knjižne police se vsak dan bolj šibijo od vseh mogočih priročnikov z nasveti za pravilno vzgojo otroka. Pristopov je mnogo, večina knjig pa je napisana bolj v slogu dajanja navodil kot opisovanja različnih možnosti, kakšna mora biti vzgoja otroka. Saj poznate ta slog – če ne boste naredili tako, kot piše v moji knjigi, boste zagotovo zavozili svojega otroka.


vzgoja otroka

Pojavil pa se Nigel Latta, je psiholog in oče dveh otrok, ki se s tem ne strinja in trdi, da starši s pretiranim kompliciranjem – kot ga pogosto srečamo v zgoraj omenjenih knjigah – otrokom uničujejo zabavno otroštvo, sebe pa pretirano izčrpavajo in se mučijo z občutkom krivde, ker nikoli ne dosežejo idealov. In ker se klin s klinom izbija, je tudi sam napisal knjigo z naslovom Politično nekorektno starševstvo, da bi staršem olajšal vzgojo in občutek krivde, ki jo prinaša s seboj.

Odnosi in vzgoja otroka

V njej je nanizal številne nasvete, med najpomembnejšega pa postavi odnose. Oziroma kot pravi sam: »Odnosi, odnosi, odnosi. Vedno imejte v mislih, da bodo neke dne vaši otroci večji od vas. In čeprav jih lahko od začetka krotite z ustrahovanjem, boste plačali ceno za to pozneje, ko vas bodo stlačili v slab dom za ostarele in vas drezali z ostrimi palicami. Seveda tudi ni priporočljivo, da ste ves čas samo njihovi prijatelji, ker tudi to ne deluje. Ciljajte nekje vmes med ta dva ekstrema.« Ravno pri tem se vzgoja otroka zelo odraža v starejših letih.

Ker majhni otroci še nimajo razvitih sposobnosti, da bi povedali, kako se počutijo, dajo staršem to vedeti skozi obnašanje. Konflikti se lahko hitreje rešijo, ko starši pogledajo v ozadje obnašanja in tam poiščejo razlog zanj ter potem ustrezno ukrepajo.


Postavite meje in se zabavajte

Otroci potrebujejo omejitve, dajejo jim občutek varnosti, četudi se z njimi ne strinjajo. Otroci so lačni pozornosti in s spodbujanjem lepega obnašanja ter ignoriranjem slabega, bodo začeli dojemati, kaj starši od njih pričakujejo ter kaj morajo narediti, da dosežejo svoj cilj.

Sicer pa starše spodbuja, da se s svojimi otroki čim bolj zabavajo in se z njimi smejijo. V vsej svoji resnosti in prizadevanju za popolno vzgojo popolnih otrok pogosto pozabimo prav na to. Družinsko življenje je pogosto kaotično – kakšni dnevi so boljši, drugi slabši. Vsi starši imajo kdaj pa kdaj trenutke, ko bi najraje pobegnili kam daleč stran in začeli znova – brez otrok. Ob dobri meri zabave in ob zavedanju, da niste edini s težavami, bo vse lažje.

Popolnih staršev ni. In že Darwin je rekel, da preživijo najbolje prilagojeni. Takšni pa ne postanemo, če se v življenju ne srečamo s številnimi izzivi in preizkušnjami že od otroštva naprej, ki nam dajo moč, iznajdljivost in zaupanje vase.

VEČ VSEBIN: