Mnogi astrologi osebnost obravnavajo kot samostojno celoto, ne da bi jo gledali kot del sistema, vključno s tem, od kod ta oseba izhaja in kaj se z njo dogaja, ter predvsem – zakaj. Psihologija ogromno časa porabi za to, da najde vzorce, vzore, korenine, vzroke. Naša povezanost s koreninami je v resnici mnogo večja, kot smo si pripravljeni priznati.


nosečnost

Vemo seveda, da nekatere lastnosti podedujemo, veliko vzorcev pa privzemamo v otroštvu, dobi odraščanja in še kasneje. Še pomembnejši – a zanje večinoma sploh ne vemo! – pa so vzorci, pridobljeni v času nosečnosti naše matere.

Morda je slišati presenetljivo ali pa celo šokantno, vendar horoskop izredno natančno odseva, kaj je čutila mati, ko je izvedela, da smo na poti, kako se je odzval oče, ali pa je cela nosečnost potekala v harmoniji in skladnosti. Enako jasno je videti, kako smo prišli na svet – ali je bilo vse mirno ali pa nekako na hitro, ali smo čutili osvoboditev ali pa je šlo za muko, carski rez in podobno. Obstaja poseben način, kako lahko take pomembne dogodke in vtise ocenimo tudi časovno.

O tem aspektu horoskopa govori posebna teorija, ki jo je pred leti opisal in vpeljal svetovno znani ameriški astrolog Tad Man. Poimenoval jo je “astrologija življenjske dobe” (v originalu “Life-Time Astrology”), ker gre za vpogled v celotni ciklus življenja naenkrat, brez dodatnih izračunov, pa bi ji smeli reči tudi “astrologija življenjskega cikla“. Po tej teoriji se življenjski ciklus ne prične z rojstvom, temveč s spočetjem, razdeljen pa je na tri glavna obdobja razvoja, in sicer na nosečnost (deset lunarnih mesecev), otroštvo (sto lunarnih mesecev) in odraslost (tisoč lunarnih mesecev). Rojstvo samo je predstavljeno z ascendentom, znamenje, v katerem se nahaja ascendent, pa nam pove veliko o tem, kako smo prišli na svet. Tako nam na primer ascendent v znamenju Bika pove, da je rojstvo potekalo mirno, da je bila mati na porod pripravljena in da so bile prisotne prijateljske osebe, predvsem ženske. Povsem drugače je z ascendentom Vodnarja, ki kaže, da se je naše rojstvo zgodilo na nek način hitro in nepričakovano, sem lahko štejemo primere porodov na poti v bolnišnico.


Zelo zgovorni so tudi planeti, ki se nahajajo v prvi hiši. Njihova aspektiranost nam o dogajanju pove še več. Tako na primer neugodno aspektirani Saturn na tistem mestu pogosto kaže na zapostavljenost v času po rojstvu, Neptun pa dejstvo, da smo staršem pomenili neke vrste razočaranje, saj so morda pričakovali drugačen spol otroka.

Podobno velja tudi za planete, ki se nahajajo v drugi in naslednjih astroloških hišah, saj ima vsak od njih poseben pomen in daje pečat določenemu obdobju našega življenja. Vendar je jasno, da gre tu – koliko bolj je obravnavana oseba stara – že za informacije, ki so doživete in ocenjene, skratka gre za dogodke, ki jih poznamo. Zato pa je teorija astrologije življenjske dobe neprimerno bolj dragocena za spoznavanje dogajanja, ki je imelo na naš osebnostni razvoj izredno močan vpliv, vendar zanj v večini primerov sploh ne vemo, saj se je dogajalo, preden smo bili sploh rojeni!

Mati je v nosečnosti lahko doživela nesrečo ali močan strah ali pa je bila začasno ali za zmeraj zapuščena od otrokovega očeta. Ali se je oče, ko je izvedel, da je na poti otrok, umaknil in jo pustil na cedilu? Ali so na to vplivali starši enega od obeh? In končno, kako vpliva spoznanje, da nas že v prvih tednih nastajanja niso marali in da so starši razmišljali o odpravi plodu, na našo življenjsko pot?
O večini naštetih dilem vemo praviloma malo. Ni veliko primerov, kjer bi bila komunikacija med starši in otroki tako dobra, da bi brez predsodkov in bojazni govorili tudi o takšnih stvareh. Vendar pa praksa kaže, da nam poznavanje takih dejstev odpira nova spoznanja o sebi in se pogosto zgodi, da si znamo razložiti, zakaj včasih počnemo kaj, proti čemur ne moremo storiti nič. Razlogi za to ležijo globoko v naši podzavesti. Veliko jih izvira iz dednosti ali vpliva okolja, prenekatera ključna informacija pa je razvidna tudi iz horoskopa te prednatalne dobe, iz časa torej, ki je zunaj našega spomina. Vse je nekje zapisano.

Besedilo: Bern Jurečič


VEČ VSEBIN: