Odločili ste se za hujšanje in se skušali vzdržati pretirane navdušenosti nad hrano. Toda rezultati niso bili takšni, kot ste jih pričakovali. Se sprašujete zakaj?


Hujšanje

Razlogov je verjetno kar nekaj. Pogosto ljudje pri hujšanju delamo napako, ko pojemo manj hrane, a izbiramo bolj kalorično.

Uživati manjše obroke petkrat na dan je sicer zdravo, a to še ne pomeni, da bomo s tem izgubili kakšen kilogram. Že solatni preliv, kalorična priloga, majhni, hranljivi prigrizki, sladkana pijača in še bi lahko naštevali, so drobne pregrehe, ki nas oddaljujejo od želenega in zastavljenega cilja. Prav tako pogosto v trenutku, ko se odločimo za dieto, začnemo še bolj intenzivno razmišljati o hrani, kaj bi radi jedli, kako bi dišala pica, kako krasno bi bilo okusiti kos sočne tortice. In trdna volja običajno kmalu zbledi že ob prvem razmišljanju o polnem krožniku dobrot.

Rezultati hujšanja

Ena izmed napak je tudi ta, da običajno svoj obrok pojemo prehitro in hrane ne prežvečimo dovolj. Impulz, ki ima nalogo, da sporoči možganom, da je naš želodček že poln, namreč potrebuje kar nekaj časa za pot, zato pogosto še kar naprej jemo, čeprav smo v bistvu že siti. Posledica je pojav tesnobnega občutka v želodcu, utrujenost in pomanjkanje energije. Prav je torej, da si za prehrano vzamemo čas in da ne hitimo.


Strokovnjaki še svetujejo, da se je pri hujšanju in tudi na splošno priporočljivo izogibati sladkim pijačam, saj si pogosto preveč sladkamo kavo ali čaj, pijemo preveč gaziranih pijač ali mlečnih napitkov. Nevarnost so tudi prigrizki, ki se jih lotimo med gledanjem televizije, saj si nekontrolirano bašemo v usta smokije, čips ali arašide, dokler nam jih ne zmanjka.

Če se odločimo za zdravo hujšanje, potem moramo kombinirati zdrav način prehranjevanja z gibanjem. Z redno rekreacijo namreč naredimo svojemu telesu izjemno uslugo ter poskrbimo za naše boljše fizično in psihično počutje. Z različno vabo se zamotimo in misli preusmerimo iz hrane na dejavnost, ob kateri uživamo. Zato nikar ne pozabite na telovadbo, osredotočite se na zmerno in zdravo prehrano ter uspehi bodo kmalu vidni!

VEČ VSEBIN: