Ste se odločili, da bi radi zanosili? Vas močno gane že sama misel na to, da bi vaše dneve zapolnjeval dojenček, s katerim bi odkrivali lepote materinstva? Od želje do uresničitve pretečejo lahko dnevi, včasih pa meseci ali leta …


Strokovnjaki pravijo, da je uspešna zanositev rezultat mnogih dejavnikov. Nemalo parov želi zanositi takoj, ko sklenejo odločitev za povečanje družine, čeprav to ni vedno mogoče. Literature navajajo dejstva, da je pri zdravih in plodnih parih vsak mesec približno okoli 25 odstotkov možnosti za spočetje otroka, ki se običajno udejanji v prvem letu načrtovanja, v več kot 95 odstotkih pa v dveh letih. Spolni odnosi ob pravem času lahko zelo izboljšajo možnost zanositve, saj mora ženska imeti ovulacijo, da se lahko proces spočetja začne. Ovulacija se v telesu dogaja približno 14 dni pred naslednjo menstruacijo, če ima ženska redni ciklus. Plodni so le dva do trije dnevi na mesec.

Zanositev

Še preden se odločite za zanositev in s tem novega družinskega člana, poskrbite tudi za zdravo prehrano, saj boste s tem dodatno povečali možnost za uspeh in uresničitev vaše želje. Jejte zdravo, uravnoteženo hrano s hranljivimi snovmi, izogibajte se stresu, ki v današnjem hitrem tempu življenja vse pogosteje vpliva na težave z zanositvijo. Čim bolj se sprostite, ne obremenjujte se z mislijo, da vam prvi ali drugi mesec še ni uspelo, poskrbite za rekreacijo in na splošno zdrav način življenja, opustite kajenje. Če se trudite že približno leto dni, rezultata pa ni od nikoder, je morda čas za obisk zdravnika, da preveri ali ima partner dovolj semenčic in ali so le-te normalne in aktivne ter ali so vaši spolni organi zdravi in sposobni sprejeti semenčice in jim omogočiti pot iz nožnice skozi maternični vrat v jajcevode, ki morajo biti zdravi. Zavedati se je treba tudi ugotovitev, da plodnost ženske, ki pride v trideseta leta, pada. Kako hitro zanosi, pa je vendarle odvisno od vsake ženske posebej.

VEČ VSEBIN: