Tako za ženske, ki poskušajo zanositi, kot tiste, ki se želijo temu izogniti, je spremljanje mesečnega menstrualnega ciklusa zelo pomembno. Jasno je, da obstajajo določeni dnevi v mesecu, ko so možnosti za zanositev še posebej visoke. Po drugi strani pa je precej dvomov povezanih z vprašanjem, kako je z možnostjo zanositve med menstruacijo.


Ali zares drži, da med menstruacijo ni možno zanositi, ali pa je to eden izmed številnih mitov, povezanih z ženskim menstrualnim ciklusom? Da bi lahko zares odgovorili na to vprašanje, je treba poznati nekaj osnovnih dejstev, povezanih z žensko plodnostjo in spolnimi odnosi med menstruacijo …

Zanositev med menstruacijo

Kako sploh pride do spočetja?

Morda se vam zdi to vprašanje, ki ga lahko postavljajo le otroci. Vendar pa v resnici tudi mnogi odrasli ne poznajo osnovnih zakonitosti, povezanih z oploditvijo oziroma zanositvijo, kot se pogosto izkaže. Osnova je seveda ta, da se morate združiti ženska in moška spolna celica, torej jajčece in semenčica. Pri tem pa je pomemben podatek tudi življenjska doba omenjenih spolnih celic. Jajčece običajno preživi od 12 do 24 ur, spermiji pa tudi do 5 dni. Zanimivo je tudi, da ženske semenčice preživijo precej dlje od moških. Vedeti moramo tudi za to, da ženski mesečni cikel v povprečju traja 28 dni, ovulacija pa nastopi 14. dan. Seveda je to le povprečje, zato so možna precejšnja odstopanja. Pri nekaterih ženskah so cikli precej krajši, spet pri drugih mnogo daljši. Ovulacija je izraz, ki označuje sprostitev jajčeca, ki je predpogoj za oploditev oziroma nosečnost – če imate seveda v tem obdobju spolne odnose. Ko vemo vse to, se zdi na prvi pogled nemogoče, da bi prišlo do zanositve kljub

Pozor: vsaka krvavitev še ni menstruacija

Morda ste nejeverno zmajevali z glavo, ko ste slišali zgodbe o zanositvah med menstruacijo. Tisto, kar je pri tem pomembno vedeti, je, da je zelo enostavno zamenjati različne nožnične krvavitve oziroma izcedke z menstruacijo. Ženske so tako lahko zares verjele, da imajo menstruacijo, vendar pa je šlo v resnici za nekaj drugega. Morda se je krvavitev pojavila celo ob ovulaciji oziroma na najbolj plodne dni – od tu do zanositve pa v primeru spolnih odnosov ni več daleč. Če upoštevamo, da ženski menstrualni ciklus ni nekaj, kar bi imelo natanko določen čas trajanja, je zmeda razumljiva.


Krajši menstrualni ciklusi in daljša življenjska doba semenčic

Upoštevati je treba še nekaj drugih dejstev. Eno izmed pomembnejših je na primer to, da pri ženskah, ki imajo zelo kratke menstrualne cikluse (takšne, ki trajajo 21 dni ali celo manj), ovulacija nastopi zelo kmalu po menstruaciji. Seveda pa je treba upoštevati tudi že omenjeno dejstvo, da lahko semenčice, predvsem ženske, preživijo kar nekaj časa po ejakulaciji. Kombinacija vseh naštetih dejavnikov tako pomaga pojasniti fenomen »zanositve kljub menstruaciji«. Tudi če vaša menstruacija traja zelo dolgo, se lahko proti koncu možnost za zanositev ob morebitnih spolnih odnosih močno poveča. Vse to so torej dejavniki, ki jih morate upoštevati, če razmišljate o nezaščitenih spolnih odnosih med menstruacijo. Seveda pa je to, ali se boste zanje odločili ali ne, močno odvisno od tega, ali je zanositev vaš cilj ali nekaj, kar želite preprečiti. Pomembno je predvsem to, da veste, da (domnevna) menstruacija ne zagotavlja tako visoke stopnje »naravne zaščite«, kot si marsikdo še vedno predstavlja.

VEČ VSEBIN: