V Latinski Ameriki, kjer razsaja virus zika, ki močno prizadene nosečnice in plod, vse več žensk prosi za umetno prekinitev nosečnosti. Povpraševanje je največje v Braziliji.


Virus Zika

Kot ugotavljajo v reviji New England Journal of Medicine, je število prošenj za splav največje v Braziliji, kjer se je podvojilo. V drugih državah Latinske Amerike se je povečalo za tretjino.

Nekatere države odsvetovale zanositev

Veliko držav Latinske Amerike je zaradi tveganja okužbe z ziko ženskam odsvetovalo zanositev. Statistika kaže, da je v državah, ki so to storile, kot sta na primer Ekvador in Brazilija, tudi največ žensk zaprosilo za splav – kar dvakrat več kot drugod. Porast prošenj za umetno prekinitev nosečnosti je bil manjši v državah, kjer žensk niso pozivali, naj ne zanosijo, še ugotavljajo raziskovalci.

Splav je marsikje prepovedan

V marsikateri državi Latinske Amerike je splav prepovedan – ženske ga zato opravljajo ilegalno, pri posameznikih, ki to delajo na skrivaj. Ženske, ki nimajo dostopa do »varnega splava«, lahko prek portala Ženske na spletu (Women on web) pod nadzorom strokovnjaka naročijo zdravila za prekinitev nosečnosti pred njenim devetim tednom.


Virus zika povzroča mikrocefalijo

Virus zika se prenaša prek komarjev v 60 državah na svetu. Leta 2015 je izbruhnil v Južni Ameriki. Virus povzroča mikrocefalijo – otroci s to boleznijo se rodijo z abnormalno majhno glavo, lahko pa tudi ohromijo. Do sedaj so mikrocefalijo diagnosticirali že pri več kot 1500 novorojenčkih.

VEČ VSEBIN: