Pogostejše preživljanje časa v naravi, ki ga omogoči otoplitev, prinaša tudi nekaj tveganj. Ena največjih nevarnosti so zagotovo klopi, zato je pametno, da poskrbite za ustrezno zaščito. Dobra zaščita pred klopi nam lahko prihrani marsikatero težavo.


Sredstva proti klopom, ki jih lahko kupite v trgovinah ali lekarnah, običajno vsebujejo tudi snov, znano kot dietiltoluamid (pogosto se uporablja tudi kratica DEET). Omenjena snov lahko sicer uspešno prežene klope, vendar pa žal predstavlja tudi precejšnje tveganje za naše zdravje. Tako je dobro poznati tudi naravne rešitve za zaščito pred klopi.

Zaščita pred klopi

Na kratko o klopih

Klope uvrščamo med pajkovce, njihova najbolj poznana značilnost pa je seveda ta, da sesajo kri gostitelja, torej drugih živali, pogosto tudi človeško kri. Velikost klopov je lahko različna, načeloma so to zelo majhne živali, njihova velikost pa se lahko tudi poveča, kar je odvisno od količine krvi, ki jo uspejo izsesati. Poznamo sicer različne vrste klopov, med njimi tudi takšne, ki prenašajo bakterijo, odgovorno za okužbo z limsko boreliozo. Nekatere druge bolezni, ki jih lahko prenašajo oziroma povzročajo klopi, so še erlihioza, babezioza, anaplazmoza, tularemija in klopni meningoencefalitis.

Simptomi bolezni, povezanih s klopi, so včasih zelo blagi, v nekaterih primerih pa pride do hujših zapletov, ki lahko privedejo celo do smrti. Ob ugrizu klopa je tako nujno, da čim prej poiščete medicinsko pomoč. Za to, da do ugriza sploh ne bi prišlo, pa lahko največ naredite sami. Tudi v tem primeru je namreč preventiva izjemno pomembna.


Da bi se lahko uspešno zaščitili pred klopi, je dobro poznati njihovo delovanje oziroma vedeti, kako izbirajo gostitelja. Ključni podatek pri tem je, da imajo klopi zelo dobro razvit voh, zato lahko hitro zaznajo bližino človeka oziroma potencialnega gostitelja. Za uspešno zaščito je tako pomembno, da prekrijete ta vonj, kar lahko dosežete z uporabo različnih zelišč. Mnoga naravna sredstva, ki jih lahko uporabimo za zaščito pred klopi, pa zelo učinkovito odženejo tudi komarje.

Zaščita pred klopi iz naravnih sestavin

Zelišča, ki odganjajo klope

Za zaščito pred klopi so najbolj uporabna naslednja zelišča oziroma rastline:

 • rožnovinka,
 • sladka trava,
 • polaj,
 • rožmarin,
 • vinska rutica,
 • pelin,
 • sivka,
 • limonina trava in
 • evkaliptus

Naravno sredstvo proti klopom

Sestavine:

 • 20 kapljic eteričnega olja rožnovinke,
 • 10 kapljic eteričnega olja sladke trave,
 • 5 kapljic eteričnega olja sivke in
 • 120 mililitrov čistega alkohola, jabolčnega kisa ali destilirane vode.

Postopek:


Vse sestavine zmešajte v steklenički z razpršilnikom. Preden se odpravite v naravo, sredstvo popršite po oblačilih. Pred uporabo mešanico vedno dobro pretresite.

Dodatni preventivni ukrepi

Za zaščito pred klopi lahko poskrbi tudi uživanje določenih živil, predvsem česna, kar potrjujejo tudi nekatere znanstvene raziskave. Izogibajte se visoki, vlažni travi, kjer se klopi še posebej radi zadržujejo. Priporočljivo je tudi, da si, preden se odpravite v naravo, oblečete tudi hlačne nogavice, šele nato hlače. Ne posedajte predolgo na drevesnih štorih, saj s tem povečate možnost za ugriz klopa. V gozdu nosite pokrivala in oblačila, ki čim bolj prekrijejo vašo kožo. Dobro je, da imajo oblačila na predelu gležnjev in zapestij tudi elastiko. Rob hlačnic lahko sicer zatlačite tudi v nogavice. Po prihodu domov se čim prej oprhajte in se natančno preglejte. Ne pozabite niti na podpazduhe, predel okoli ušes, notranjost popka in zadnjo stran kolen, da bo zaščita pred klopi čim bolj učinkovita.

VEČ VSEBIN: