Otroci so izjemno občutljivi na škodljivo sončno sevanje. Izjemno pomembno je, kakšen izdelek  za zaščito pred soncem izberete, saj je otroška koža veliko bolj občutljiva kot koža odraslih, zato je treba biti še posebej pozoren na to, da pripravki ne povzročijo nezaželenih reakcij na nežni otroški koži. Pripravki, ki vsebujejo dišave, konzervanse in organske UV filtre, predstavljajo večje tveganje za nastanek alergične reakcije.


Otroci zaščita pred soncem

Zaščita od mladih nog preventiva pred posledicami izpostavljenosti UV-sevanju

Nikakor ne pozabite, da so otroci za škodljivo sončno sevanje občutljivi še bolj kot odrasli. Njihova koža je namreč tanjša, slabše poraščena in zlasti v prvem desetletju življenja slabše tvori zaščitno kožno barvilo. Otroci so soncu pogosto tudi izpostavljeni več časa, saj se veliko gibajo na prostem, zato so lahko hitreje žrtve sončnih opeklin. Epidemiološke raziskave kažejo, da je pojavljanje vseh vrst kožnega raka pri odraslih močno povezano s pogostnostjo sončnih opeklin v otroštvu.

Izpostavljanje soncu v otroštvu je povezano tudi z večjim številom melanocitnih pigmentnih znamenj na koži, ki so samostojen dejavnik tveganja za poznejši razvoj melanoma. Te časovno zelo odmaknjene posledice in številne druge, ki so manj znane, pogosto pa pomenijo velik zdravstveni problem posameznika, pri katerem se izrazijo (npr. različne fototoksične in fotoalergijske kožne bolezni), lahko v veliki meri preprečimo z redno in pravilno zaščito pred delovanjem UV-sončnega sevanja na kožo.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri zaščitnega pripravka za otroke?

Sončenje otroci

Izbira uv-filtra

Poglavitna sestavina kozmetičnih izdelkov za zaščito pred soncem so UV-filtri, ki UV-žarkom preprečijo doseg kože in prodiranje vanjo. Tako lahko absorbirajo UV-svetlobo ali pa jo odbijejo, zato poznamo dva tipa UV-filtrov, in sicer kemične ali organske in mineralne ali anorganske.


Kemični UV-filtri delujejo tako, da UV-žarke absorbirajo, nato pa jih spremenijo v manj nevarno IR-svetlobo z nižjo energijo in jo sprostijo. Mineralni filtri za razliko od kemičnih odbijajo sončno sevanje v celotnem UV-spektru, zaradi svoje zgradbe pa ne prodirajo skozi poroženeli plašč do živih plasti kože in zaradi tega ne povzročajo fototoksičnih ali alergijskih reakcij na koži. Izdelki z mineralnimi UV-filtri so tako bolj priporočljivi za občutljivo kožo in bolj prijazni do okolja. Med mineralne filtre prištevamo titanov dioksid in cinkov oksid. Če se odločite za nakup izdelkov z mineralno zaščito, preverite, da mineralni filter ni v obliki nanodelcev, saj je lahko v takšni obliki fototoksičen.

Ostale sestavine

Razlog za fotoalergijske reakcije in draženja kože pa so lahko tudi druge sestavine v izdelku, na primer konzervansi, silikonska olja, parafini ali sintetične dišave, zato morate biti poleg izbire ustreznih filtrov pozorni tudi na druge sestavine v izdelkih. Priporočljivo je izbirati izdelke iz ekoloških sestavin, saj tako pripomorete tudi k čistejšemu okolju in v svoje in otrokovo telo vnesete manj škodljivih snovi.

Otroci sončna krema

Kakšne lastnosti naj torej ima pripravek, ki bo učinkovito zaščitil otroka?

Pripravek  za zaščito otrok naj vsebuje UVA in UVB filtre. Primerni so pripravki, ki vsebujejo anorganske UV filtre (titanov dioksid ali/in cinkov oksid), organskih (kemičnih) filtrov pa naj bo čim manj tako v koncentraciji kot tudi po številu. Anorganski filtri so namreč učinkoviti in fiziološko indiferentni. Pri organskih UV filtrih pa se z zmanjšanjem števila različnih filtrov in znižanjem njihove koncentracije zmanjša tveganje za nastanek alergičnih reakcij.

Pri izbiri varovalnih pripravkov za sončenje za otroke je pomembno tudi, da ne vsebujejo konzervansov in dišav oziroma, da te sestavine ne povzročajo alergij in fototoksičnih reakcij. Enako velja za emulgatorje.  Pripravek za zaščito pred soncem, ki ga uporabimo za zaščito kože  izpostavljenih delov telesa pri otrocih naj ima sončni zaščitni faktor vrednosti 30 ali več. Nanesite ga v dovolj veliki količini (5 ml na vsako okončino in prednji oziroma zadnji del trupa ter  glavo z vratom, pri tem upoštevajte tudi navodila proizvajalca). Znova ga nanesite vsaj na vsaki 2 uri izpostavljanja soncu, vselej pa po plavanju ali intenzivnem znojenju oziroma brisanju kože.


Dodatna zaščita

Nepogrešljiv del zaščite pred sončnimi žarki ter nezaželenimi in škodljivimi opeklinami, je izogibanje soncu v času od 10. do 16. ure, ko je to najmočnejše, uporaba pokrival in primernih oblačil. Kljub uporabi kreme za zaščito pred soncem pa izpostavljanje soncu časovno kontrolirajmo in omejimo na zmerno mero.  Mazanje s kremo za zaščito pred soncem ni namenjeno podaljševanju izpostavljanja neposrednemu soncu, zato poiščimo senco in zaščitimo  otroka z obleko in pokrivalom takoj, ko je to mogoče. Dojenčkov in malih otrok, ki se še ne gibljejo samostojno, ne izpostavljajte soncu! V času največje moči sončnih žarkov jih zadržujte v senci in zaščitite z obleko in pokrivalom (naravna zaščita).

VEČ VSEBIN: