Starši lahko zastrupitev s hrano pri otrocih najlažje prepoznate po simptomih, kot so trebušni krči, slabost, bruhanje in diareja, poleg prebavnih težav pa se lahko pojavita tudi glavobol in vročina. Simptomi, ki so značilni za zastrupitev s hrano pri otrocih, so sicer pogosto podobni tistim, ki spremljajo trebušno gripo, torej virusno okužbo, zato je včasih težko razločevati med obema stanjema. Če gre za zastrupitev s hrano, se simptomi običajno pojavijo v roku 48 ur od zaužitja problematičnega živila. Načeloma so simptomi prisotni le dan ali dva, v nekaterih primerih pa lahko težave trajajo tudi teden dni ali več.


Otrok in zastrupitev s hrano pri otrocih

Včasih je lahko zastrupitev s hrano tudi zelo resna

Določanje vrste bakterije, ki je povzročila okužbo oziroma zastrupitev s hrano, je možno z analizo krvi, blata ali ostankov hrane. Včasih analiza niti ni potrebna, saj to ne bi posebej spremenilo poteka zdravljenja. Obstajajo pa določene izjeme. Če je v blatu vašega otroka prisotna kri, bo zdravnik najverjetneje preveril, ali je prišlo do zastrupitve zaradi posebej nevarnih bakterij, na primer salmonele, bakterij E. coli ali šigela. Najpogosteje sicer do okužb s hrano povzročajo bakterije kampilobakter in salmonela, včasih pa je okužba tudi posledica prisotnosti posebne vrste virusov, imenovanih norovirusi. Manj pogost je botulizem, okužba z botulinom, ki ga proizvajajo bakterije Clostridium botulinum, vendar pa je lahko botulizem v primeru, da ga ne zdravimo, prav tako zelo nevaren.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Zdravniško pomoč morate poiskati takoj, ko posumite, da bi lahko pri vašem otroku šlo za zastrupitev s hrano. Še posebej bodite previdni v primeru, da ima vaš otrok visoko vročino, da večkrat zapored bruha ali pa da se v bruhanju ali blatu pojavlja kri. Nevarni so lahko tudi značilni simptomi dehidracije, med njimi tudi redko uriniranje, zaspanost, hladne roke in noge ter nenavadna žeja.

Blaženje simptomov in okrevanje

Zastrupitev s hrano pri otrocih običajno spremljata bruhanje in diareja. Tako je pomembno, da nadomestimo izgubljeno tekočino in elektrolite. Otrok naj pije predvsem vodo in posebne napitke, ki vsebujejo elektrolite, odsvetuje pa se uživanje sokov in gaziranih pijač, saj lahko to še poslabša simptome. V primeru visoke vročine lahko otroku pomaga tudi sredstvo za zniževanje telesne temperature. Pri izbiri primernega zdravila se vsekakor posvetujte z zdravnikom, saj niso vsa, ki jih je mogoče kupiti brez recepta, primerna tudi za otroke.


Ko otrok neha bruhati in nima več težav z diarejo, se mu običajno hitro povrne tudi apetit. Tako lahko začnete otroku postopoma zopet ponujati običajno hrano. Sprva naj bodo  to predvsem riž, banane, prepečenec ipd., izogibajte pa se pretirano mastni hrani.

Kako preprečiti ponovno zastrupitev s hrano?

Zastrupitve s hrano sicer ni mogoče nikoli povsem preprečiti, vendar lahko z izvajanjem določenih ukrepov močno zmanjšate možnosti za to, da ponovno pride do zastrupitve pri vašem otroku. Eden od osnovnih ukrepov je zagotovo ta, da si pred pripravo jedi vedno temeljito umijete roke s toplo vodo in z milom. Tudi otroka naučite, da si mora pred jedjo vedno umiti roke, poleg tega pa je umivanje rok seveda nujno tudi po vsakem obisku stranišča. Hrano, ki jo želite odmrzniti, dajte v hladilnik, kjer se bo lahko postopoma odtajala, ne na kuhinjski pult ali v korito.

Nikoli ne zaužijte hrane, katere videz in vonj se vam zdita nenavadna, podobno pa velja tudi za živila s poškodovano oziroma odprto embalažo. Tistih živil, ki jih je treba shranjevati v hladilniku, ne puščajte predolgo pri sobni temperaturi. Pri pogrevanju jedi bodite temeljiti, saj ni dovolj, da jih le rahlo segrejete. Z upoštevanjem osnovnih higienskih načel in z nekaj previdnosti se lahko uspešno izognete večini okužb, zato naj bo preventiva vedno na prvem mestu.

VEČ VSEBIN: