Večkrat slišimo, kako je vez med mamo in otrokom nekaj čisto posebnega. Nekaj takega, kar moramo doživeti, da bi lahko zares razumeli. Čeprav večina pritrjuje tej misli, pa načeloma ne pomislimo, da bi bila lahko ta vez več kot le stvar subjektivne zaznave.


Mama in otrok

Tako vas bo morda presenetilo odkritje, do katerega so se pred kratkim dokopali raziskovalci. Ugotovili so namreč, da je mogoče močno povezavo med mamo in otrokom dokazati tudi povsem znanstveno. Njihov glavni cilj je bil ugotoviti, kako močno se lahko mame vživijo v čustva svojih otrok in jih privzamejo …

Možganske reakcije mater identične, kot če bi se same znašle v stiski

Objavljena študija je delo treh znanstvenikov, ki delujejo na univerzah v Severni Karolini in na Stanfordu, objavljena pa je bila v reviji Social Cognitive and Affective Neuroscience. Osredotočena je bila na vprašanje, zakaj je povezava med mamo in otrokom nekaj zelo posebnega, tudi če jo opazujemo z znanstvene perspektive, natančneje s perspektive nevroznanosti, ki je v zadnjem obdobju deležna povečanega zanimanja.

Matere so si morale najprej predstavljati sebe v zelo stresni situaciji. Nato pa še svojega otroka, ki se znajde v identičnih okoliščinah. Raziskovalci so ugotovili, da prihaja do zelo visoke stopnje prekrivnosti med obema odzivoma. Možganske reakcije so bile ob obeh predstavah skorajda identične. Prišlo je torej do nekakšnega prenosa – mame so čustva otrok tako ponotranjile, da so jih dojemale kot svoja lastna. Zaznati je bilo mogoče izjemno močno empatijo oziroma zmožnost vživljanja.


Pri najstnikih zmožnost vživljanja v materina čustva slabša

Zanimivo je, da so pri študiji sodelovali tudi adolescenti, ki so morali prav tako prestati enak preizkus. Le da so si morali ti v stresni situaciji naprej predstavljati sebe, nato pa še svojo mamo. Njihovi odzivi so bili zelo različni, odvisni pa so bili predvsem od tega, kako dober odnos so imeli s svojim materami.

Tisti najstniki, ki so bili z mamo v zelo dobrih odnosih, so se tudi lažje vživeli v njena čustva, kar se je odražalo tudi v reakcijah v njihovih možganih. Po drugih strani pa so manj empatije občutili najstniki, ki z mamo niso tako tesno povezani, ko so si jo morali predstavljati v stresni situaciji. Očitno je le materinska ljubezen tista, ki je lahko zares brezpogojna ….

VEČ VSEBIN: