Slastni, drobni temno vijoličasti sadeži si zaslužijo, da bi jih uživali pogosteje. Danes, ko jih vzgajajo tudi v nasadih, to tudi ni več težko. Plodovi borovnic vsebujejo antocianine, ki krepijo in ščitijo kapilare, in vitamin C. V njih so tudi polifenoli in čreslovine. Listi vsebujejo fenolne kisline, čreslovine in iridoide.


Gozdne borovnice

Sveže borovnice so odličnega okusa tudi brez dodatkov, lahko pa jih dodamo sadni solati. So tudi priljubljen namaz za palačinke. Če želimo, da zadržijo osvežujoč okus, jih ne kuhamo dlje kot nekaj minut.
Zdravilne lastnosti

  1. Flavonidi v borovnicah krepijo krvne kapilare in izboljšujejo krvni obtok. Ta lastnost lahko prepreči in zdravi težave, kot so ozebline, pokanje žilic, krčne žile in šibek obtok pri sladkornih bolnikih.
  2. Borovničev izvleček pomaga pri težavah z očmi. Raziskave so pokazale, da borovničev izvleček, ki ga dnevno zaužijemo skupaj z 20 miligrami betakarotena, izboljša vid ponoči in prilagajanje oči na spremembe količine svetlobe.
  3. Pomagajo organizmu v boju z boleznijo.
  4. Antocianinski flavonidi v borovnicah delujejo antioksidantno, proti okužbi in vnetju.
  5. Zdravijo okužbe sečil.
  6. Uživanje svežih ali suhih borovnic je staro, dobro zdravilo proti driski.
  7. Pripravke iz borovničevih listov, ki vsebujejo mirtilin, imenovan tudi rastlinski inzulin, priporočajo pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Previdnostni ukrepi:

  • borovničevih pripravkov ne uporabljajmo, če jemljemo zdravilo proti strjevanju krvi
  • nosečnice in doječe matere naj se borovnicam izogibajo.

VEČ VSEBIN: