Še do tridesetih let prejšnjega stoletja so menili, da je plod v maternici zaščiten pred vsemi škodljivimi zunanjimi vplivi. Potem so opazili, da so nosečnice, obolele za rdečkami, rojevale prizadete otroke. Izjemno neprijetno presenečenje pa je prišlo v 60. letih, ko so zdravniki nosečnicam predpisovali talidomid, sedativ za umirjanje bruhanja v prvih mesecih. Izkazalo se je, da je škodljivo vplival na razvoj plodu.


Od takrat dalje je medicinska stroka postala veliko bolj pozorna na vpliv različnih zdravil za razvoj plodu. Še več, v javnosti se je začel pojavljati pretiran strah, največkrat neupravičen, velikokrat pa tudi škodljiv, pred jemanjem zdravil. Resnica je nekje vmes. Le zelo majhen odstotek razvojnih okvar namreč lahko pripišemo delovanju zdravil in drugih škodljivih dejavnikov iz okolja. Pa tudi pri tistih, ki pomenijo določeno tveganje, je pomembno to, kakšna je sestava zdravila, ki ga nosečnica uživa, v katerem obdobju nosečnosti ga uživa, koliko časa in v kakšnem odmerku. Na osnovi vseh teh podatkov se oceni tveganje za plod, odločitev o nadaljevanju ali prekinitvi nosečnosti pa ni v rokah zdravnika, ampak jo sprejme ženska sama oziroma s svojim partnerjem. Na splošno velja, da so določena zdravila in pripravki najbolj škodljivi za plod v prvem trimesečju nosečnosti, takrat je njegov razvoj najbolj intenziven. Zato je zelo pomembno, da se ženska, ki načrtuje nosečnost, posvetuje s svojim zdravnikom glede jemanja zdravil in drugih učinkovin.

Zdravila in nosečnost

Pred nekaj leti je izšla tudi knjiga Jemanje zdravil v nosečnosti in med dojenjem avtorjev doc. dr. Ksenije Geršak in asist. dr. Boruta Brataniča. Knjigo so brezplačno razdelili vsem zdravnikom in farmacevtom, ki jim je zaradi svoje strokovne vsebine tudi namenjena. Dr. Geršakova poudarja, da je velikokrat škoda zaradi nejemanja zdravil večja tako za nosečnico kot tudi za plod, kot pa bi bil škodljiv učinek zdravila samega. Tako je na primer pri sladkorni bolezni, pri zdravljenju visokega krvnega pritiska ali jemanju nadomestnih ščitničnih hormonov.

Pri jemanju zdravil pred načrtovano nosečnostjo ali med njo bomo torej previdni, brez posveta z zdravnikom ne bo šlo. Pri zdravilih, ki jih dobimo brez recepta v lekarni, velja enako kot pri vseh ostalih: pomembna je sestava. Aspirina se moramo na primer strogo izogibati, medtem ko lekadol lahko uživamo brez strahu. Nalgesin v prvi polovici nosečnosti ni škodljiv, v drugi pa je. Blaga zdravila za migreno (ne tista, ki se uporabljajo za zdravljenje epilepsije!) niso škodljiva, prav tako ne kapljice za nos, manjši rentgenski pregledi in lokalna anestezija. Pomembno pa je, da vsaka nosečnica v prvih treh mesecih jemlje folno kislino, vitamin, ki bistveno zmanjša tveganje za okvare nevralne cevi pri plodu.


VEČ VSEBIN: