Šest osnovnih okusov: slano, kislo, trpko, sladko, pekoče in grenko vnaša neposredno ob zaznavanju preko čutila okusa v organizem življenjsko energijo.


okusi

Kadar smo lačni in oslabeli zaradi preskočenega obroka in napornega dela, nam že trenutni vnos hrane da novo moč, še preden ta hrana sploh pride do želodca, se prebavi in organizem dejansko oskrbi s kalorijami. Zaznavanje okusa že samo po sebi polni organizem z življenjsko energijo in uravnava delovamje naravnih načel.

Zaželeno je, da vsak obrok vsebuje vsaj prikrito kombinacijo vseh osnovnih šestih okusov, ki se seveda spojijo v posebno simfonijo okusa; to organizem obilno polni z življenjsko energijo. Uživajmo sveže pripravljeno hrano, izogibajmo se pregrevanju in temu, kar je ostalo od prejšnjega dne.

Okusi bistveno vplivajo na čustveno razpoloženje in telesno stanje organizma.


Sladka hrana daje občutek čustvenega zadovoljstva, zmanjšuje žejo, umirja nervozo in zračno načelo ter gasi ogenj pri neravnotežjih ognjenega načela. Preveč sladkega povečuje zemeljsko načelo, kopiči sluz ter povzroča zaspanost, lenost, otopelost ter porast telesne teže. Telo hladi.

Slano čustveno poživlja in spodbuja apetit, če pretiravamo, pa je učinek ravno nasproten.

Pri povišanem krvnem pritisku sol neposredno ne škoduje, prekomerna uporaba soli pa telo notranje segreva in povzroča neravnotežje ognjenega načela ter z njim povezano vzkipljivost, prepirljivost in agresijo, kar vpliva na stres in povišan krvni pritisk.

Kisla hrana vpliva na oster intelekt, če z njo pretiravamo, pa nas dela zlovoljne in zavistne; znana je fraza, da je nekdo kisel kot kumara. Poživlja izločanje prebavnih sokov in veča tek. Kljub temu, da osvežuje, povečuje ognjeno načelo in žejo. Podobno sol prispeva k zadrževanju tekočine v telesu in nas dela težke, s čimer jača zemeljsko načelo. Preveč kisle hrane, kot je jogurt, sir in vsa fermentirana hrana, povzroča zgago in težave s kislino v telesu, želodčne čire, težave s kožo in motnje v kemizmu krvi.


Pekoča hrana segreva, povzroča žejo ter poživlja telo in čustva. Začinjen humor je lahko osvežilen, zelo hitro pa lahko postane preoster in destruktiven. Pikantna hrana suši in izpira sluz iz telesa. Učinek odpiranja in izpiranja tkiva je izjemno koristen pri težavah z bronhitisom, astmo in sinusi. Čisti kožo in ugodno deluje pri neravnotežjih zemeljskega načela. Ker telo suši,  povečuje zračno načelo. Preveč pikantnega povzroča otekline in bolečine, draži kožo in nas dela nemirne.

Grenka hrana je lahka, hladi in suši, kar je idealno poleti. Veča budnost, v prekomernih količinah pa čustveno zagrenjenost, pomanjkanje zadovoljstva, nestabilnost, lažen občutek slabosti, suho kožo in glavobole. Poživlja počasno prebavo, zmanjšuje tek in telesno težo. Ker suši, umirja neravnotežja zemeljskega načela.

Trpka hrana umirja in pomaga, da pridemo k sebi. Če z njo pretiravamo, lahko postanemo suhoparni in brez čustvene topline. Hladi, suši in vleče usta skupaj. Povečuje zračno načelo. Jabolka, hruške, kuhano zelje ter mokast okus graha in fižola povzročajo vetrove v črevesju ter napihujejo spodnji del trebuha. Ker telo suši, je trpka hrana primerna pri neravnotežjih zemeljskega in ognjenega načela.

ŽIVILO:

OKUS:

Sadje Sladko, trpko, kislo (agrumi)
Zelenjava Sladka, trpka, grenka (zeleno listna zelenjava)
Mlečni izdelki Sladki, trpki, kisli (jogurt in sir)
Meso Sladko, trpko
Olja Sladka
Žitarice in semena Sladka
Stročnice Sladke, trpke
Začimbe Pekoče, z vsemi ostalimi kombinacijami okusov

Razpredelnica: posplošena razdelitev posameznih vrst živil glede na primarnih šest okusov.


Okusi in naravna načela

Kako vpliva okus na samo prebavo ter nadalje na delovanje organizma? Hrana spodbudi okušalne brbončice in sprejemnike vonja, te zaznave pa preko možganov aktivirajo ustrezne prebavne sokove in encime, ki se glede na okus sprostijo v želodcu in tankem črevesju.

Prebava se začne v ustih. Uravnava jo zemeljsko načelo. Dobro prežvečena hrana ima sladek okus. Ko prispe do želodca, se pomeša z encimi in klorovodikovo kislino. Delovati začne ognjeno načelo, ki presnavlja in spreminja hrano v sestavne dele telesa. Sproščanje encimov in izločanje soli v žolču je povezano s kislimi in slanimi okusi. Žolč in drugi prebavni encimi nadaljujejo proces v črevesju, kjer se hrana preoblikuje in pripravi na vsrkanje.

V debelem črevesju organizem vsrkava vodo, kalcij in druge minerale. Proces je povezan z zračnim načelom ter grenkimi in trpkimi okusi.

Dolgotrajni učinki okusov po prebavi

Različni okusi hrane, ki jo uživamo, se tekom prebave različno spreminjajo in puščajo dolgotrajne učinke spremenjenih okusov še po prebavi, ko hrana že izgrajuje organizem. Vseh šest osnovnih okusov se po prebavi pretvori v sladki, pekoči in kisli dolgotrajni učinek na organizem, od katerih sladek celičje povečuje, pekoč in kisel pa ga sušita in zmanjšujeta.

Na primer zaužita hrana sladkega in slanega okusa ima sladek dolgotrajni učinek v celičju, pekoč, grenak in trpek okus se pretvorijo v pekoč dolgotrajni učinek, kisel okus zaužite hrane pa obdrži kisel učinek še dlje časa po prebavi in celičje prav tako zmanjšuje.

Če zbolevamo za tumorji, je to odraz neravnotežij zemeljskega načela, pri katerem se tkivo razrašča in je v telesu preveč sluzi. Zdravilni okusi hrane, ki delujejo ob zaznavanju, so pekoč, grenak in trpek. V organizmu puščajo pekoč dolgotrajni učinek, ki celičje izrazito suši in ga zmanjšuje. Kisel okus ni primeren ob neravnotežjih zemeljskega načela. Kljub temu, da celičje zmanjšuje, spravlja zemeljsko načelo še bolj iz ravnotežja. Seveda je k neravnotežju zemeljskega načela treba pristopiti še s telesnim gibanjem, toploto in drugimi dejavnostmi, pri tem pa upoštevati še prirojeni telesni tip in ostala neravnotežja, ki so privedla do trenutnega stanja.

Uravnotežanje vseh naravnih načel je namreč različno glede na prirojeni telesni tip in dejavnike predhodnih neravnotežij, ki so sprožili bolezen. Če smo na primer ognjeni telesni tip, se v primeru istih neravnotežij zemeljskega načela ne bomo preveč izpostavljali toploti, ampak bomo pri tem bolj pazljivi. Izbrali bomo druge načine za uravnotežanje zemeljskega načela, ki obenem ne povečujejo ognjenega, na primer primerno telesno gibanje in druge dejavnosti. V primeru, da smo zračni prirojeni telesni tip, pa se v neravnotežjih zemeljskega načela lahko brez zadržkov pošteno ogrejemo, ker je tudi zračno načelo po naravi hladno. Ta princip velja za uravnotežanje vseh neravnotežij glede na prirojeni telesni tip.

Infekcije, vročice, čiri na želodcu in podobno so odraz neravnotežij ognjenega načela. Zdravilni okusi so sladek, trpek in grenak, ker telo notranje hladijo in umirjajo. Imajo sladek in pekoč dolgotrajen učinek, kar celičje rahlo zmanjšuje.

Težave z živci, visokim krvnim pritiskom, artritisom in podobno navadno nastanejo zaradi neravnotežij zračnega načela. Zdravilni okusi so sladek, slan in kisel, ker organizem notranje rahlo ogrevajo. Imajo sladek in pekoč dolgotrajen učinek na organizem, kar celičje rahlo povečuje.

Vse to je že zajeto v napotkih za uravnotežanje naravnih načel s prehrano, ki smo jih obravnavali v prejšnjih številkah revije, podrobnosti pa so navedene v knjigi Iskra izvora. Upoštevati je treba, da je neravnotežje, ki se v zadnji fazi izrazi kot bolezen, odraz celotnega sklopa zapovrstnih predhodnih neravnotežij, za katera je treba hkrati poskrbeti.

Glavne bolezni, kot so srčne bolezni in rak, nikoli niso posledica neravnotežja samo enega naravnega načela. Običajno začetna neravnotežja zračnega načela potegnejo za seboj še ostala, ki slednjič privedejo v resne bolezni. Zato je še toliko bolj pomembno z vsakodnevnim posluhom sproti uravnavati neravnotežja zračnega načela. Ko občutimo nemir, smo ves dan na poti, premalo spimo, delamo za računalnikom ali pa veliko časa presedimo pred televizijo, smo živčni, napeti, utrujeni, nespečni, imamo vetrove, suho kožo in sluznico, je potrebno te prve znake neravnotežij zračnega načela takoj umirjati s počitkom, meditacijo, ionizatorjem, dovajanjem vlage, toplote, toplim čajem ali kopeljo, sladkim okusom, zabeljeno ali pa nekoliko bogatejšo prehrano.

Vselej za uravnotežanje izberemo načine, ki se skladajo:

  • s trenutnimi dnevnimi in tedenskimi neravnotežji
  • s prirojeno nagnjenostjo k neravnotežjem glede na prirojeni telesni tip (ki ga lahko spremljamo in ugotovimo s samodiagnozo srčnega utripa, džjotiš svetovanjem glede na rojstne podatke ter ajurvedskim pregledom srčnega utripa)
  • z že izraženimi neravnotežji v obliki bolezni, ki jih imamo.

Če opazujemo organizem ter se mu sproti prilagajamo z ustreznimi aktivnostmi in prehrano, ohranimo maksimalno psihofizično zmogljivost ter v življenju z manj truda dosežemo več.

Čaji iz začimb in dišavnic

čajnikDišavnice in zelišča na enostaven način odlično skrbijo za dobro prebavo. Dobro prebavljena hrana ne pušča lepljivih in škodljivih ostankov v organizmu. V primeru slabe prebave se škodljive in neprebavljene snovi nalagajo v tkivo in ga oslabijo, na ta mesta pa se vsidrajo neravnotežja naravnih načel in povzročajo bolezni.

Okuse začimb in dišavnic najbolje spoznamo tako, da si iz njih pripravljamo napitke. V skladu s potrebami lahko pripravimo lastno mešanico čajev, ki jih pijemo namesto pravega čaja ali kave.

Napitki lahko telo segrevajo ali hladijo. Imajo izredne učinke pri izboljšanju prebave in čiščenju organizma, odlični so za dobro zdravje in počutje. Nekateri so nekoliko pikantni, a izvrstnega okusa, organizmu pa se zelo priležejo. Blagodejno delujejo na uravnotežanje naravnih načel v organizmu.

Ogrevalni napitek je sestavljen iz kardamoma, cimeta, klinčkov, ingverja in minimalne količine popra. Četrt čajne žličke mešanice začimb prelijemo s skodelico vroče vode in pustimo nekaj minut. Sladimo ga z medom ali rjavim sladkorjem. Po želji lahko običajnemu čaju dodamo ščepec te zeliščne mešanice.

Hladilni čaj pripravimo iz kumine, koriandra in janeža. Kljub temu, da pijemo čaj topel, organizem globinsko hladi in mu znižuje temperaturo. Eno čajno žličko mešanice prelijemo s skodelico vroče vode, pustimo nekaj minut, precedimo in spijemo.

Prijetno pa lahko začinimo tudi mleko. Uporabimo ingver, kardamom, cimet in majhen ščepec muškatnega oreščka. Začimbe prelijemo z vročim mlekom in ko se nekoliko ohladi, dodamo med. Ta napitek je zelo koristen pred spanjem, pomirja živce in celoten organizem, da laže zaspimo. Namesto cimeta lahko uporabimo klinčke ali druge začimbe.

Odličen napitek za boljšo prebavo je tudi mešanica jogurta in vode 1:1, ki ji dodamo cimet, kardamom ali pa jo po želji začinimo kako drugače. Sam jogurt je pretežek in ovira prebavo, v napitku s cimetom ali drugimi začimbami pa je blagodejen in neverjetno dobrega okusa.

Nerina Darman

VEČ VSEBIN: