Človek ni le vsota kemičnih, mehaničnih in električnih procesov, temveč večplastno bitje; telo, duša in duh. Če to zdravljenje opredelimo najbolj preprosto, gre za vzpostavitev celote z dovajanjem zdravilne energije s pomočjo rok ali bioenergetskega polja na daljavo.


bio energija

Ta energija je del vsakega živega bitja od spočetja do smrti in pomeni življenjsko silo, ki ne samo da nas ohranja zdrave, temveč tudi popravlja škodo, kadar smo poškodovani ali bolni. Kot ena najstarejših oblik medicine pomaga zdravljenje z bioenergijo pri številnih boleznih migrene, astme ter degenerativnih boleznih kot sta rak in še posebej pogosta pri ženskah, multipla skleroza, kot tudi pri čustvenih težavah. Vedeti je treba, da zdravja ne zagotavljajo samo tablete; ugotovljeno je, da ima že nežen dotik močan vpliv na žleze z notranjim izločanjem, na vegetativni živčni sistem, spodbuja pa tudi delovanje organov. Novejše raziskave so pokazale, da nežen dotik sproža tudi električne potenciale telesa, da se poviša izločanje hormonov, pospešeni pa so tudi vsi nevroendokrini procesi.

Tradicija zdravljenja z bioenergijo

Korenine tega zdravljenja segajo k zgodnjim verstvom in magiji. Večina ljudstev deli skupno prepričanje o moči duhov, bogov ali svetnikov, ki lahko vplivajo na zdravljenje in ozdravitev bolezni. Zdravljenje s polaganjem rok in magnetno močjo je bilo od nekdaj pomemben del magije. Danes, ko poznamo zakone fizike in kemije, opazujemo te pojave kot nekaj povsem naravnega, ter jim ne pripisujemo magičnega učinka. Znano je namreč da se vsesplošno zatekanje k naravnim vrstam zdravljenja, ko odpove šolska medicina, dogaja in nenazadnje, da je zdravstvo nadaljevanje začetnega zdravilstva, le da je popačeno z vsebovanjem kemičnih snovi.

Iz starodavne civilizacije Egipčanov nam je poznano sklicevanje na moč bogov in duhovnov, ki so s svojimi rokami podeljevali zdravilne moči bolnikom. V plemenskih družbah pa je tradicija zdravljenja z bioenergijo trajna, saj je ritualizirana praksa tudi danes močno razširjena. Tudi krščansko verovanje vključuje zamisel o lečečem bogu in njegovih zemeljskih zastopnikih. Sveto pismo vsebuje mnogo pričevanj o čudežnih ozdravitvah, ki jih je opravil Jezus tako na vernikih kot nevernikih. Skozi stoletja pa so si prišli krščanski duhovni zdravitelji in duhovščina zakonito priznane cerkve močno navzkriž. Prepovedane so bile vse dejavnosti nevednega zdravljenja. Indijci, Japonci, Kitajci in drugi azijski narodi so za zdravljenje povsem samoumevno uporabljali metode, kot so akupunktura, akupresura, joga, hipnoza, magnetizem, zdravilni dotik. Mišljenje tistih, ki te metode zaradi pomanjkljivih raziskav zavračajo kot čudaške ali pa se jim posmehujejo, češ da so za nas neprimerne, je napačno. Že medicina starega veka je poznala zdravilno moč, ki prehaja iz enega človeškega telesa na drugega. Hipokrat je omenjal moč, ki jo lahko oddajo roke, Galen (129-199 n.š.), poleg Hipokrata najpomembnejši zdravnik antike, je dokazal, da neprekinjeni dotik bolnega telesa z zdravim okrepi bolno telo. Justus von Liebig (1803 – 1873), kemik in veliki znanstvenik svojega časa, je dejal: “Magnetizem je moč, moči ne moremo videti, prav tako je ne moremo prijeti z rokami, da bi spoznali njeno bistvo in lastnosti. Proučevati moramo načine njenega izražanja in odkrivati njene učinke”.


Kako deluje zdravljenje z bioenergijo

Zdravitelji razlagajo naravo tega zdravljenja različno, deloma odvisno od verovanja. Sam sem prepričan, da obstaja vir energije, katerega lahko kanaliziram in prenašam na druge, da bi pozdravil tako telesne kot tudi duševne motnje. Nekateri pa se imajo za transformatorje, ki lahko zmanjšajo napetost energije, da bi jo nato uporabili za zdravljenje.

Količina in način pretoka energije v človeškem telesu sta za človeško počutje izredno pomembna. Energija v človeku ter svoboden razvoj njegove življenjske moči sta neposredno povezana. Neoviran pretok energije v telesu je ključ do zdravja. Da bi načelo zdravljenja razumeli, ga moramo povezati z naravnimi zakoni. Vse v vesolju se ravna po zakonu vzroka in učinka, vsaka akcija rodi reakcijo. Če živimo in delamo v mejah sposobnosti svojega organizma, se zdravje ohranja avtomatično. Dolgotrajni stresi, napačna prehrana, nezdravo okolje ali čustvene težave motijo neoviran pretok energije – bioenergije ter posledično omogočajo nastop bolezni. Sposoben zdravilec mora odkriti vzroke za bolnikove blokade, jih sprostiti in odpraviti ter tako telesu omogočiti, da se prične zdraviti samo.

V človekovo bioenergetsko področje spada tudi avra. Za avro označujemo magnetno energijsko polje, ki obdaja žive in mrtve stvari, ustreza njihovi notranji življenjski moči, pri tem pa je popolnoma vseeno, ali gre za ljudi, živali, rudnine ali rastline. Pri vseh najdemo avro, zbiralnik nedotaknjene energije in življenjske moči. Tako energijsko telo ni stalno, temveč se spreminja glede na telesno počutje. Prav zaradi tega se bolezen lahko odkrije na višjih nivojih, še preden prizadene fizično telo.

Gotovo v zvezi z bioenergijo obstajajo še številna vprašanja. Prav bi bilo, da bi znanost šolske medicine z enako skrbjo, kot jo kaže do kemičnih zdravil, proučevala in raziskovala tudi bioenergijo.


Sestavil in pripravil dr. Drago Smiljanič

VEČ VSEBIN: