Za tiste, ki pa se borijo z odvečnimi kilogrami, ki se jih hočejo znebiti, pa je zdravo hujšanje najbolj priporočljiv način za dosego ciljev. Res je malo takih, ki se še nikoli niso lotili diete.


dieta in hujšanjeHujšati zdravo pomeni v prvi vrsti prehranjevati se z glavo in redno. V enem tednu z leti pridobljeni kilogrami ne bodo kar izginili, vedeti moramo namreč, da se počasi daleč pride.

Kako hujšati na zdrav način

Stradanje ali izpuščanje obrokov je za naše telo medvedja usluga, izgubljeno pa se še prehitro vrne. Zato je važno, da previdno izbiramo živila in redno uživamo pravilno pripravljene jedi.

Namesto mastnih in hitro pripravljenih obrokov, je bolje večkrat izbrati sadje in zelenjavo. Najboljše je, če oboje zaužijemo presno, torej brez kuhanja ali druge obdelave. Tudi kadar se pojavi lakota med obroki, se odločite za jabolko ali lahko solato in ne za kos peciva ali čokolade.


Prehrana in hujšanje

Testenine in kruh iz bele moke zamenjajte za tiste iz polnozrnatih sestavin, uživajte mlečne izdelke z manjšo vsebnostjo maščob, izogibajte pa se preveč slanim jedem in sladkorju. Tudi malenkosti štejejo-poskusite kakšen okus ima kava brez sladil, ter kako okusna je lahko hrana, ki je pripravljena brez maščobe. Uporabljajte več začimb, mesa ne cvrite in izbirajte manj mastne kose perutnitne namesto svinjskega mesa. Rajši čez dan pojejte več manjših obrokov, kot pa dva obilna.

Nikar pa ne pretiravajte s strogostjo pri jedeh: če se boste odločili, da se boste vsem pregreham odrekli za vedno, imate več možnosti, da obupate, kot pa če si od časa do časa v zmernih privoščite tisto, kar imate najrajši. Nikdar ne pozabite popiti zadostno količino sveže pitne vode.

Bodite zmerni

Zmernost pri količinah in previdnost pri izbiri jedi seveda še ni vse, na kar morate biti pri zdravem hujšanju pozorni. Brez gibanja bo napredek veliko počasnejši. Ne gre samo za izgubo kalorij, temveč tudi za krepitev mišic in dobro počutje. Športov je na izbiro dovolj, da vsak poišče takega, ki ne bo zgolj koristen, temveč tudi zabaven. V družbi pa vsaka stvar hitreje mine in je tudi manj dolgočasna, skupaj s prijatelji pa boste tudi lažje obdržali motivacijo, kar pomeni, da boste tudi vztrajali.

Posvet z zdravnikom ali s strokovnjakom za prehrano je za zdravo hujšanje vsekakor priporočljivo, saj boste tako res prepričani, da delate prav, poleg tega pa človek včasih lažje vzdržuje disciplino, če se zaveda, da bo nekdo uspeh tudi preverjal. Sami pač prehitro najdemo izgovore.


VEČ VSEBIN: