Včasih je potrebnega veliko truda in inovativnosti, ko si prizadevamo prepričati otroka, da bi pojedel več sadja in zelenjave. Strokovnjaki zdaj ponujajo novo in preprosto rešitev. Glavna jed naj bo manjša in otrok bo pojedel tudi do trikrat več zelenjavne priloge.
Rešitev je preverjena z raziskavo. Otrokom so stregli makarone s sirom, jabolčno omako in stročjim fižolom. Ko se je obrok makaronov najbolj zmanjšal, so pojedli kar 67 odstotkov več jabolčne omake in 275 odstotkov več stročjega fižola.


Zelenjava in otrok

Glede na to, da slovenski otroci pojedo premalo zelenjave, bo novi trik, čeprav prihaja z ameriške celine, zagotovo dobrodošel. A ni edini. Poskusite lahko še z naslednjimi:

1. Krožniki naj bodo pisani
Otroci pojedo več zelenjave, če je krožnik barvito poslikan z zelenjavo, kot če je navaden bel. V eni od raziskav je ukrep otroke spodbudil, da so pojedli kar trikrat več korenja in dvakrat več stročjega fižola.

2. Otrok naj kuha in vrtnari
Vključite otroka v pripravo obrokov, in celo v vzgojo lastne zelenjave. S trudom pridelana in pripravljena hrana bo veliko več vredna in tudi boljša bo.


3. Jejmo skupaj
Če se le da, čim več obrokov pojejmo skupaj, kot družina. To ne bo izboljšalo le otrokovega in vašega jedilnika, ampak bo ugodno vplivalo na družino kot celoto.

VEČ VSEBIN: