Mar se vam navadno ne zazdi, da so ravno to? Čudežne skrinjice, iz katerih (vsaj takšnega mnenja so moški) potegnemo čisto vse, kar v tistem trenutku potrebujemo. Pravijo, da nobena torba ni prevelika za ženske in da je vsaka naša prav takšna kot tista, ki jo je v kultni risanki nosil Sport Billy. Nam pa so prav všeč, pa naj bodo nakupovalne ali poslovne, neformalne ali večerne. Ni je čez lepo torbico!


torbice

Nekatere ženske imajo raje čevlje, druge torbice. Nekatere seveda oboje. Nadvse rade kupujemo nove, jih menjamo in včasih prav trpimo, ko je kakšna že dovolj obrabljena za upokojitev, spet drugič to vzamemo kot priložnost, da si privoščimo novo. Dandanes smo lahko modne celo na poti v telovadnico ali trgovino, saj je k sreči vedno bolj modno uporabljanje platnenih torb, s pomočjo katerih zmanjšamo število obrabbljenih plastičnih vrečk in lahko celo izberemo, kako bomo videti, ko bomo nesle špecerijo domov. Oh, kako lepo je biti ženska!

Pred leti je Gucci celo uvedel torbice za okrog pasu, ki so bile še nedolgo tega ena največjih sramot osemdesetih. Moda res ne pozna meja. Tudi torbic je več vrst in angleški jezik ima žal več izrazov za njihovo raznolikost kot slovenski jezik. Tako lahko hitreje najdete takšno, ki vam ustreza. Mi vas bomo tokrat popeljali skozi najbolj pomembne vrste torbic in vam morda celo pomagali izbrati!

Ženske torbice

Ženskih torbic je več vrst. Angleži jih ločijo na številne vrste, najbolj priljubljene pa so tote, hobo, bowling, shoulder, saddle, messenger in clutch. Veliko večino teh imate zagotovo v omari in v veliki večini njihovo ime tudi izda vse o njih. Zapisali smo jih v angleškem jeziku, ker so v slovenskem navadno v opisni obliki (satchel, denimo, je uradno prevedena v (šolsko) torbo s poklopcem), če pa jih boste nakupovali po spletu ali morda iskali navdih za nakupovanje po naših trgovinah, vam bodo ti izrazi prišli še kako prav.


Tote torbe so velike in imajo dva ročaja ter so odprte, hobo pa so vsakršne, ki so mehke in jih lahko vržete čez ramo ter zaprete z enim samim potegom zadrge. Bowling so torbe za kegljanje. Si predstavljate? Torej dovolj velike, da vanje spravite tisto nesrečno kroglo, in z dvema kratkima ročajema, da jih nosite v roki. Shoulder so tiste, ki jih prav tako nosite čez ramo, vendar so navadno malce bolj trdno strukturirane. Saddle so torbe, ki bi jih lahko pripeli tudi na sedlo konja, če se malce pošalimo.

Navadno pa so to torbe, ki imajo na sprednji strani nekaj več manjših torb (oziroma žepov), saj so bile sedlarske torbe pravzaprav navdih zanje. Messenger torbe bi lahko prevedli v poštarske ali kurirske, saj so to tiste, ki jih lahko obesite tako, da vam visijo prek trupa, da torba počiva na boku ali celo na križu, narejene pa so iz materialov, ki so navadno bolj trpežni. Clutch torbice so tiste, ki se jih lahko oprimete samo z roko in so navadno majhne ročne torbice za večerne izhode.

Luksuzne torbice

Nekatere torbice so sčasoma postale prav ikonične. Seveda so to torbice, za katere boste odšteli čisto pravo premoženje. Legendarna birkin torbica, denimo, je prav razvpita – ne le zaradi svoje priljubljenosti in zaželenosti, pač pa tudi zaradi svoje cene in celo čakalne vrste, v katero so se postavile vse slavne dame in na svojo čakale tudi do šest let. Pred dvema letoma je Hermès, ki torbico izdeluje, naznanil, da je konec čakalnih vrst in da je zdaj torbica načeloma (in teoretično) na voljo vsem pod enakimi pogoji. Cena se giblje med 9,000 in 150,000 dolarji. Jean-Louis Dumas, izvršni direktor Hermèsa, jo je oblikoval po tem, ko je na letalu sedel ob igralki Jane Birkin, ki je v prostor za prtljago stlačila svojo veliko torbo, katere vsebina se je razsula po tleh letala. Kislo mu je priznala, da že nekaj časa išče veliko torbo, ki bi bila tudi lepa in funkcionalna. Dumas je tako oblikoval torbico, ki je danes velika želja številnih žensk po svetu.

luksuzna torbica

Podoben, čeravno ne tako ikoničen status uživajo torbice Chanel (2.55), ki veljajo za najbolj elegantne, preproste in vseeno sofisticirane večerne torbice. S Chanelom ne morete zgrešiti, cena pa je veliko veliko nižja od cene torbe birkin. Prada je podjetje, znano po svojih kompaktnih in prestižnih torbah, Louic Vuitton pa ne le po vsakršni torbici, na kateri se bohoti znak LV, pač pa tudi po kovčkih in potovalnih torbah. Zaželene pa so tudi torbice Gucci, predvsem The Jackie, ki jo je navdihnila sama Jackie O. Hiša Christiana Diorja je izdelala čudovito torbico Lady Dior, Balenciaga pa Motorcycle. Prva je majhna in damska, druga pa večja in rokerska. Med najdražjimi si boste morda še najlaže privoščili ponaredke ali replike Chloejine Paddington, ki je prav tako obnorela modni svet. V vsaki trgovini tako lahko najdete variacije najbolj ikoničnih, prepoznavnih in čudovitih torbic modnega sveta.


Poslovne torbice

Seveda pa so zelo pomembne tudi torbice, ki jih izberemo za poslovno sestankovanje in druženje, saj neka frleča torbica, ki nam bo visela preko rame med pomembnim sestankom o nas sporoča toliko kot naša mimika ali neverbalna komunikacija. Včasih celo več. Videz nekaj velja in prvi vtis je pomemben, zato je nujno, da ste na sestanke, razgovore in podobna poslovna srečanja pripravljeni (dobesedno) od nog do glave. Vmes seveda pade tudi torbica. Z njo lahko sporočite veliko več kot le to, da ste dobro organizirani in zanesljivi.

poslovna torbicaHkrati je pomembno, da se s torico dobro počutite, kar pomeni, da je od vas odvisno, kakšne vrste torbica sploh bo. Imate raje dolge pasove ali naramnice ali imate raje držala. Tisto, kar vam je bolj pri srcu, tega se držite. Prav tako se odločite ali imate raje organizirano torbico ali ne. Če vam je organizacija v torbi pomembna, boste nujno potrebovali torbico s predalčki. V nasprotnem primeru pa vas ti utegnejo samo živcirati, tega pa resnično ne želite.

Lahko si izberete nekaj podobnega majhnemu poslovnemu kovčku, kamor lahko spravite čisto vse, morda celo vključno s prenosnim računalnikom. Morda vam bo bolj všeč torba, v katero lahko samo zvrnete svoje potrebščine (hobo), vendar vam to priporočamo samo, če iz nje ne nameravate vleči kakšnega pomembnega predmeta. Prav nič priporočljivo namreč ni med sestankom brskati po torbici in mrmrati: »Pa kje je ta trapasti usb ključek, saj ga imam tu nekje?!«

Nazadnje pa pomislite na barvo vaše torbice. Črna je seveda klasična in elegantna izbira, prav tako tudi bela. Če se raje zatekate k bolj živahnim in modnim barvam, vam jih priporočamo samo v primeru, da ljudi, s katerimi boste sestankovali, že poznate. Rdeča barva je, namreč – če si izberemo samo eno – med najbolj agresivnimi barvami, ki v poslovnem svetu niso nujno vedno zaželene. Seveda si vsakdo želi strastnega sodelavca, ki bo predan nalogam in jih bo tudi opravil, a nihče ne želi nekoga, ki bo šel lahko hitro čez rb. Žal lahko barva sporoča tudi to, zato bodite previdni!


 

VEČ VSEBIN: