Z znakovnim jezikom lahko starši in otroci komunicirajo, se pogovarjajo še preden otrok začne osvajati umetnost verbalne komunikacije. Predstavljajte si, kako prijetno bi bilo, če bi vam vaš malček lahko pokazal, da želi mleko, da je prevroče ali pa da vam le želi pokazati nekaj, kar mu je všeč, recimo rožica ali muca.


otrok

Globlja vez s starši

Uporaba znakovnega jezika poglobi vez med otrokom in starši, saj starši lahko dobijo občasne vpoglede v notranji svet njihovega dojenčka in malčka. S pomočjo znakov lahko malček na zabaven način pokaže nekatere od stvari, ki se mu podijo po glavi. Ker lahko otrok komunicira svoje potrebe, je tudi manj razdražljiv, saj lahko pove, kdaj je lačen, žejen, potrebuje svežo pleničko ali pa če ga kaj boli. Tudi raziskave so potrdile, da imajo malčki, ki lahko komunicirajo z znaki, manj napadov besa in ihte, saj imajo orodje, s katerim lažje in hitreje dosežejo zadovoljitev svojih potreb.

Znakovni jezik pripomore tudi pri duševnem razvoju, saj omogoča otrokom, da uspešno komunicirajo še preden osvojijo verbalno komunikacijo. Študije so pokazale, da imajo otroci, ki so uporabljali znake, tudi prej obsežnejši besedni zaklad, to prednost pa ohranijo še leta po tistem, ko znakov ne potrebujejo več.

Kako začeti?

Začnete lahko že zelo zgodaj. Četudi dojenčki še ne bodo imeli razvitih motoričnih spretnosti, da bi tudi sami uporabljali znakovni jezik, pa se jih bodo hitro naučili in dojeli njihov pomen. Učenje komuniciranja naj bo zabavno in lahkotno, to je le še eden od načinov, kako se starši lahko povezujejo s svojim otrokom.


Kot vedno pri učenju novih stvari pa je tudi tu ključno ponavljanje. Zato naj bodo prvi znaki za stvari in ljudi, ki so del vsakdana. Mama, očka, bratec ali sestrica, mleko, še. Če je del družine kužek, potem bo tudi to eden od prvih znakov. Naj bo učenje novega znaka kot zanimiva in zabavna igra.

Prvi pogovori

Občutka, ko otrok prvič začne tudi sam uporabljati naučene znake je podoben tistemu, ko naredi prve korake in spregovori prve besede. Ko otrok osvoji pomen prvih znakov, pa lahko začnete dodajati nove in nove. Spodbujanje in veselje ob uspehih bodo malčka še dodatno spodbudile in kaj kmalu bodo lahko stekli prvi mali pogovori.

 

VEČ VSEBIN: