Fantazijske zgodbe o mladem čarovniku Harryju Potterju so poznane malodane vsem. Manj znano pa je, da je astrologija ˝hrbtenica˝ knjižne serije. Avtorica J. K. Rowling je svoje astrološko znanje skoraj nevidno vpletla v uspešno serijo in se povzpela med zvezde. Dobesedno.


astrologija

Astrologi so dolgo le ugibali o tem, saj ni bilo nikakršnih dokazov da bi Rowlingovo kaj takega kdajkoli sploh zanimalo. Leta 2010 pa so na dražbi prodali obširen horoskop iz leta 1994, ki ga je pisateljica pripravila za prijateljičinega sina. Analiza na dvanajstih straneh je temeljita, duhovita in vsakdanjost prepleta z mistiko v njej unikatnem stilu. Več kot očitno je njeno poznavanje astrologije in mitologije, ki ga je spretno uporabila tudi v knjigah o Harryju Potterju, na to pa kaže tudi več dejavnikov.

Detajli zgodbe

Glavni liki imajo rojstni dan in karakterne lastnosti svojih zodiakalnih znamenj. Harry ima rojstni dan 31. 7., po horoskopu je torej Lev. Skozi zgodbo hrabro bije zunanje in notranje bitke v iskanju svoje usode, poguma, slave. Hermiona je rojena 19. 9., njena sposobnost opažanja, učenja in njena kritična narava so vrline Devic. Štirje domovi Bradavičarke bi lahko upodabljali štiri elemente: Gryffindor = Ogenj, Ravenclaw = Zrak, Hufflepuff = Zemlja in Slytherin = Voda.

harry potter

Člani družine Black so poimenovani po zvezdah ali ozvezdjih: Sirius (Veliki pes), Regulus Arcturus (Lev, Medved), Bellatrix (Orion), Draco (Zmaj) in Andromeda. Harryjev ded Sirius Black se denimo lahko spremeni v psa – v Egipčanski mitologiji je Sirius ˝Zvezda psa˝, imenovana po bogu Osirisu, ki je na hieroglifih prikazan z glavo psa. Regulus Arcturus pa je izjemno pogumen, a se v mačko ali medveda ne spreminja.


Harryjev učitelj je Firenze, kentaver iz prepovedanega gozda, ki napoveduje dogodke z opazovanjem neba. V celotni zgodbi je edino on neposredno povezan z astrologijo. V nekem trenutku ga celo izženejo iz črede, ker pomaga človeškim čarovnikom – Zevs je tako kaznoval Prometeja, ker je navadne ljudi naučil uporabljati ogenj.

Ob boku najboljšim

Joanne Rowling je britanska pisateljica, rojena 31.7.1965 (tako kot Harry, z izjemo letnice rojstva). Zaslovela je z zgodbami o Harryju Potterju, najbolje prodajano knjižno serijo v zgodovini – preko 400 milijonov izvodov. V nekaj letih se je iz nezaposlene matere samohranilke prelevila v multimilijonarko. Čeprav J. K. Rowling, kar je njeno umetniško ime, ni uveljavljena astrologinja, je jasno, da njeno znanje astrologije in mitologije ni le površno. To znanje je v veliki meri uporabila v knjigah o Harryju Potterju. Prefinjeno je skrito v ozadju, dopolnjuje zgodbo in ji daje dodatno globino, skrivnostnost in dimenzijo. Brez dvoma se lahko kosa z velikani, kot so Geoffrey Chaucer (˝oče˝ angleške književnosti), William Shakespeare, Margaret Mitchell (V vrtincu) in C. S. Lewis (Narnija) – vsem je bila navdih astrologija.

VEČ VSEBIN: